Hivatalosan is kezdetét vette a párizs klímacsúcs, amelyre november 28-ig összesen 150 ENSZ-tagállam képviselete jelezte részvételi szándékát. Napi beszámolónk következik.

A felelősség, vagy a politikai érdekek kerekednek-e felül

A párizsi klímacsúcs hétfőn, François Hollande, francia államfő, Ban Ki Mun, ENSZ-főtitkár és Laurent Fabius, Franciaország külügyminisztere beszédével vette kezdetét. Laurent Fabius, Franciaország külügyminisztere Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi minisztertől, a 2014-es limai klímakonferencia elnökétől vette át a COP21 elnökségi címét.  

Francois Hollande, a vendéglátó Franciaország köztársasági elnökének megnyitó beszédével vette kezdetét a párizsi klímacsúcs. A mai nap még a protokoll jegyében fog eltelniForrás: AFP/Jacky Naegelen

A La Loire (Loire folyó) elnevezésű teremben egyperces néma csenddel emlékeztek a párizsi terrortámadás áldozataira. A közös fotózás után a résztvevő tagállamok delegáltjai mindannyian rövid köszöntőt mondanak a nap folyamán, egymással párhuzamos, két plenáris ülésteremben, melyeket a Loire-ról és a Szajnáról neveztek el.  

Barack Obama amerikai elnök beszél a párizsi klímacsúcson. Az Egyesült Államok és Kína a két legnagyobb jelenlegi kibocsátóForrás: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard

Jelen van Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár is. Áder János, magyar államfő a déli órákban, Vlagyimir Putyin, orosz államfő után szólalt fel.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ 21. klímakonferenciáján a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. november 30-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az esemény két protokoll összehangolásával zajlott: miközben Franciaország az esemény házigazdája, az ENSZ szabályrendszerét is követik a felszólalók, meghatározott sorrendet követve. Ez így lesz a többi napon is.

A mai nap legfontosabb eseményei

16 órától: Bemutatkozik a Mission Innovation kezdeményezés, amelynek küldetése, hogy az ENSZ-tagállamok 2020-ig megduplázzák kutatás-fejlesztési költségvetéseiket a clean technológiák területén, és szeretnék elérni, hogy még több magánbefektetőt vonjanak be az állami beruházásokba.

A klímaváltozás  amely többek között felerősíti a globális migrációt is, olyan komplex megoldást igényló kérdés, amelyet csak a nagyhatalmak konszenzusával, és a világ országainak összefogásával lehet megoldaniForrás: Nature

17 óra: Solar Alliance-kezdeményezés ülése. Közös platformot kívánnak létrehozni a napenergia szektor fejlődése érdekében. Olyan példákat mutatnak, be, mint a napenergiában élen járó Brazília, Peru, Etiópia, Mauritius, Nigéria, Hollandia, Indonézia, Egyesült Arab Emírségek és a Fidzsi-szigetek.

Ausztrál aktivisták sajátos módon figyelmeztetik a világ vezetőit a globális klímaváltozással kapcsolatos felelősségükreForrás: AFP/Tim Cole

18 óra:  A Világbank, az IMF, az USA és Kína elnökének közös rendezvénye. Egy szénárazási rendszert mutatnak be, hogy a világ vezetői ösztönözzék a többi tagállamot, hogy lehetne bevezetni a szénárazást nemzetközi szinten is. Ez lesz az első találkozó a témában, amelyen ilyen magas rangú döntéshozók lesznek jelen.

A résztvevők ajánlást tesznek a szénárazásra, amellyel a szénalapú erőművek helyett  a megújuló technológiák elterjedését akarják ösztönözniForrás: AFP/Franck Dunouau

A nap végén Barack Obama Franciaország államfőjének meghívására, François Hollande társaságában vacsorázik az Élysée Palotában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, és John Kerry amerikai külügyminiszter a párizsi klímacsúcson, 2015 november 30-ánForrás: AFP/Jim Watson

December 1-én kezdődnek a delegáltak egyeztetései.

Demonstrációk világszerte

Vasárnap az Anticop21 aktivista csoport felhívására kisebb tömeg gyűlt össze a párizsi Köztársaság téren, annak ellenére, hogy a november 13-iki terrortámadás eseményeire hivatkozva egy időre eltörölték a gyülekezési jogot.

Nem mindenki elégedett a fejlett országok klímavédelemben megtett eddigi lépéseivel. Antiglobalista tüntetők Párizsban, a klímacsúcs megnyitása előttForrás: AFP/Francois Guillot

A békés tüntetőkből kivált anarchista csoport  összecsapott a rendőrökkel, petanque-golyókkal, kövekkel dobálták őket, ezért  208 embert előállítottak, közülük 174-et őrizetbe vettek. Az Anticop21 szimpatizánsai abban látják a klímaváltozás problémájának az egyetlen megoldási kulcsát, ha véget érne a nyereségorientált, kapitalizmuson alapuló rendszer.

A cél. 2 Celsius fok  alatt tartani a felmelegedés ütemétForrás: Origo

 Világszerte mintegy 150 országban, köztük Németországtól New Yorkon és Ausztrálián át a Fülöp-szigetekig, Japánig és Bangladesig 2300 helyszínen tartottak demonstrációt környezetvédelmi aktivisták. Az első nagy demonstrációt pénteken Melbourne-ben rendezték, 40 ezer résztvevővel.