A népesség leggazdagabb rétege felelős a széndioxid-kibocsátás feléért

2015.12.03. 19:51

A világ népességének leggazdagabb tíz százaléka felelős a globális széndioxid-kibocsátás feléért, míg a legszegényebb ötven százaléknak a számlájára mindössze az emisszió tizede írható - derült ki az Oxfam humanitárius civilszervezet jelentéséből, amelyet az ENSZ Párizsban hétfőn megkezdődött klímavédelmi csúcstalálkozójához időzítve adtak ki.

A leggazdagabb tíz százalék "szénlábnyoma" átlagosan tizenegyszerese a legszegényebb 3,5 milliárd emberének. "A klímaváltozás és a gazdasági egyenlőtlenség problémája egymástól elválaszthatatlan, együttesen a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelentik" - hangsúlyozta közleményében Tim Gore, az Oxfam élelmiszer- és klímaügyekkel foglalkozó vezetője. 

Ha holnaptól leállna a szén-dioxid kibocsátás, az üvegházhatású gáz rendkívül lassú természetes kiürülési folyamata miatt, még hosszú évekig folytatódna a felmelegedésForrás: Origo

A fejlődő országokban növekszik a kibocsátás

A humanitárius civilszervezet szerint a fejlődő országokban növekszik a leggyorsabban a kibocsátás. A Kína, India, Brazília és Dél-Afrika leggazdagabbjainak fogyasztásával kapcsolatos kibocsátás ugyanakkor továbbra is elmarad a leggazdagabb OECD-tagországok lakóinak élelmiszer- és szolgáltatásfogyasztásához kötődő emissziótól.

30 millió ember a leggazdagabb

Az Oxfam szerint India lakosságának legvagyonosabb 10 százaléka átlagosan mindössze negyedannyi szén-dioxidot termel, mint az Egyesült Államok lakosságának legszegényebb 50 százaléka. Kína legszegényebbjei - vagyis az ország lakosságának fele, 600 millió ember - mindössze harmadannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint az Egyesült Államok lakosságának leggazdagabb 10 százaléka, amely 30 millió embert jelent.

A szakértők szerint gyakran a világ legszegényebbjei a legfelkészületlenebbek a klímaváltozás hatásaival szemben, különösen a gyéren lakott vidéki területen élő nők a legsebezhetőbbek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK