Rengeteg halálos áldozatot követel a szokatlan hideg Tajvanon

hideg, Tajvan, időjárás
A hideg egész Dél-Kínát, Kuangtung tartományt és Hongkong térségét is meglepetésként érte, a legtöbben nem készültek fel ilyen időjárásra
Vágólapra másolva!
Legalább 52 halálos áldozata van a rendkívüli időjárásnak az alapvetően trópusi, illetve szubtrópusi klímájú Tajvanon, miután a helyieknek a sziget történelmének egyik leghidegebb időszakát kellett elviselniük az elmúlt napokban - számolt be róla a helyi média hétfőn.
Vágólapra másolva!

A déli Kaohsziung városban péntek óta 16 embert vittek kórházba, de egyikük sem volt már életben, mire beértek a sürgősségi osztályra.

Szokatlan hideg az egyébként enyhe országban

A 65 és 93 év közötti tajvaniaknál túlnyomó részénél váratlan szív- és érrendszeri problémákat idézett elő a hirtelen lehűlés. Feltételezések szerint a szintén déli Pingtung megyében további hat ember halálában játszott szerepet a szokatlan hideg.

Sanghajban sem kíméli az embereket a hideg, nagyon régen volt utoljára ennyire fagyos a levegő Forrás: Imaginechina/Zhong yang

Az északi Tajpejben, Új Tajpejben és Taojüanban 36 halálesetet írnak az időjárás számlájára. Az orvosok egy részüknél kihűlést állapítottak meg.

Vasárnapra Tajvan északi részén 4 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet.

A tajvani hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy rosszullét esetén azonnal hívják a mentőket, ne próbáljanak maguk a kórházba jutni. Az időseknek azt javasolták, hogy maradjanak a meleg lakásban.

Peking is vacog

Kína nagyobb részét 30 év leghidegebb frontja terítette be, Pekingben mínusz 17 Celsius-fokot is mértek, ami a szélnek köszönhetően még tíz fokkal hidegebb lehetett érezni. A közlekedésben több helyen voltak fennakadások, csak Csungkingban egy nap légi járatok százait kellett törölni, és

csaknem 180 repülőgép indult jelentős késéssel.

A hideg egész Dél-Kínát, Kuangtung tartományt és Hongkong térségét is meglepetésként érte, hiszen ezeken a vidékeken ritkán fejezik ki egy számjeggyel a levegő hőmérsékletét. Ennek megfelelően az ott élők többnyire nincsenek is berendezkedve fűtésre, vagy hó eltakarítására.

A mezőgazdaság is károkról számol be

Az ország különböző részeiből számoltak be súlyos, elsősorban a mezőgazdaságot ért károkról.

A 65 és 93 év közötti tajvaniak a leginkább veszélyeztetettek a hidegben, túlnyomó részüknél váratlan szív- és érrendszeri problémákat idézett elő a hirtelen lehűlés. Forrás: Imaginechina/Huang jiexian

A keleti Csöcsiang tartományban például vasárnap kora délutánig 380 millió jüan (16,7 milliárd forint) veszteséget jelentettek. Itt 75 ezer hektáron szenvedte meg a termény a fagyos időjárást.

Kuangtungban és Csunkingban évtizedek óta először esett hó,

Kantonban utoljára 1967-ben jegyeztek fel havazást.

A lakosok nagy része mindezt örömmel fogadta, az emberek elözönlötték az utcákat, tereket, hógolyóztak, hóembereket építettek és számtalan fényképpel árasztották el a közösségi médiát.

來賞雪2016必朝聖。#宜蘭#taiwan #snow

李 冠勲 C⃞h⃞r⃞i⃞s⃞ (@chris830711) által közzétett fénykép,

Várnak az új energiával működő fűtésre

A kialakult helyzetben ugyanakkor ismét vita kerekedett arról, hogy szükség lenne-e a Jangce-folyótól délre eső országrészben is központi fűtési rendszer kiépítésére.

A hideg egész Dél-Kínát, Kuangtung tartományt és Hongkong térségét is meglepetésként érte, a legtöbben nem készültek fel ilyen időjárásra Forrás: Imaginechina/Tang ke

A sajtóban megszólalt szakértők szerint azonban ez még elhamarkodott lépés lenne. Úgy vélték, a kérdést akkor lehet majd ismét komolyan elővenni, amikor biztosítható lesz a környezetkímélő új energiával történő fűtés.