A tengerszint emelkedése a klímaváltozás egyik leglátványosabb mutatója. Közhely, hogy a globális felmelegedés hatására (melegebb hőmérséklet, olvadó jégtakarók és gleccserek) emelkedik a tengerek vízszintje, azonban egy friss tanulmány szerint a helyzet súlyosabb, mint eddig gondolták.

A Bonni Egyetem kutatócsoportja a "Proceedings of the National Academy of Sciences” szaklapban hétfőn publikált tanulmányában arról számolt be, hogy 12 évnyi adatot átvizsgálva rájöttek: a globális tengerszint-emelkedés kétszerese is lehet annak, mint amit eddig feltételeztek. 

A kutatók szerint kétszer akkora tengerszint-emelkedéssel kell számolnunk, mint ahogy azt korábban gondoltukForrás: AFP/Paul Faith

Míg korábban úgy vélték, hogy évente 0,7 és 1 milliméter közötti értékekkel kell számolni, addig a 2002 és 2014 közötti műholdfelvételek rámutattak a valóságra: az egyre melegebb víz ténylegesen 1,4 milliméternyit emelkedik évente. Ráadásul, ha mindehhez még hozzáadjuk azt is, hogy a sarki jégtakaró gyorsabban olvad, mint korábban, akkor a tengerszint akár 2,74 milliméternyit is emelkedhet évente.

Nem egyforma az emelkedés

Ez átlagérték, vannak természetesen kilengések. Míg a Fülöp-szigeteknél például ez az arány ötszörösként értendő, vagy például Bangladesnél is átlag feletti, addig az USA nyugati partvidéke stabilan tartja magát, ott alig érzékelhető az emelkedés. Általánosan igaz, hogy az Indiai-óceán sokkalta gyorsabban reagál a felmelegedésre, mint az Atlanti-óceán.

Így festene Rio 2100-ban, ha nem állítanánk meg a felmelegedéstForrás: Climate Central

Szerencsére a 2000 méter alatti mélységben még nem érzékelhető komolyabb hőmérséklet-emelkedés, de ez a folyamat idővel elkezdődhet, ami majd még inkább gyorsítja a vízfelület tágulását (ugyanis a meleg hatására megnő a víz térfogata), és ez tovább fokozhatja a problémát.

Így lesz ebből több méter

Jürgen Kusche, a Bonni Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője fontosnak tartja, hogy a tengerpart menti országok gyorsan reagáljanak erre a környezeti változásra, hiszen víz alá kerülhetnek lakóhelyek, és gyakoribbá válnak a viharok és szökőárak a tengerparti térségekben.

Elsőre kevésnek tűnik ez a pár milliméter emelkedés, akárcsak az, hogy az iparosodás óta mért globális átlaghőmérséklet-emelkedés is „csak” egy Celsius-fok, ám ha azt nézzük, hogy ez átlagérték, és folyamatosan növekszik, a közeli és távoli jövőre nézve ijesztő következményekkel lehet számolni.

A part menti városoknak vigyázniuk kell a tengerszint-emelkedésselForrás: Stewart Baird

A globális felmelegedés a ludas

A tengerszint-emelkedés a globális felmelegedés hatására gyorsult be az utóbbi időben: míg 1900 és 2000 között csupán 10-20 centiméterrel emelkedett az átlagos tengerszint, addig a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet számai alapján a század végére 50 és 140 centiméterrel lesz magasabb a vízszint. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint az egyméteres emelkedés ötmillió négyzetkilométernyi területet áraszthat el a világ alacsonyan fekvő területeiből, ezzel a Föld összes termőföldjének harmada semmisülne meg, és közel ötvenmillió menekültet hagyna maga után a tragédia.