Az afrikai orvvadászat ellen nem mindennapi eseményt szerveznek Kenyában. 120 tonna, illegális kereskedelemből lefoglalt elefántagyart akarnak megsemmisíteni, világsztárok közreműködésével. 

Az orvvadászat komoly problémát jelent Afrikában, évente több tízezer elefánt esik illegális vadászat áldozatául.  

Az orvvadászatot az illegális kereskedelem élteti, amelynek Ázsia a legnagyobb felvevő piacaForrás: National Geographic Channel

A feketekereskedelemben fehér aranyként is emlegetett elefántcsontot kultikus tárgynak tartják,

ami különösen Ázsiában örvend nagy népszerűségnek.

Az utóbbi időben azonban az ázsiai térségben is komoly kezdeményezések indultak az elefántcsont-csempészet visszaszorítására.

Világhírességek az illegális mészárlás ellen

A kenyai kormányzat 26 éve tiltotta be az elefántcsonttal való mindennemű kereskedelmet, és most szokatlan akciót hirdettek – adta hírül a dpa hírügynökség.

Még a nemzeti parkok területén is komoly veszélynek vannak kitéve az afrikai elfántokForrás: Youtube/Emily Ratajkowski [v]

Még sohasem semmisítettek meg egyszerre ekkora mennyiségű, pontosan 120 tonna elefántagyart, és már ezzel a rekorddal is bekerülhettek volna a nemzetközi hírfolyamba, azonban mindez olyan hírességek társaságban zajlik majd, mint Leonardo DiCaprio hollywoodi filmcsillag és Sir Elton John, többszörös Grammy-díjas zeneszerző és énekes.

A hollywoodi filmsztár,Leonardo DiCaprio elkötelezett természetvédőként részt vesz az eseményenForrás: AFP/Martin Bureau

Olyan, mindenki által ismert és népszerű prominens személyiségeket hívtak meg,

akiknek szívügye a természet- és környezet védelme.

Az eseményt egy szakmai csúcstalálkozó követi majd, amelyre ismert tudósokat, államfőket és hírességeket várnak – mondta el a kenyai elnök szóvivője, Manoah Esipisu.

Évente több tízezer elefántot ölnek le

Az április végére tervezett esemény meghívottai között szerepel többek között Nicole Kidman filmsztár, Michael Bloomberg ,New York egykori polgármestere, Paul Allen, a Microsoft társalapítója és Soros György, magyar származású befektető.

Soros György is kiáll az orvvadászat és az illegális kereskedelem felszámolásáértForrás: AFP/Thomas Peter

A Colorado Állami Egyetem biológus kutatócsoportjának felmérése szerint a kenyai Samburu rezervátumban 2008 óta egyre csak növekszik a illegális elefántvadászaton elpusztított állatok száma.

Vámtisztek által lefoglalt  elefántagyarak Thaiföldön. Dél-kelet Ázsiában és a Távol-keleten  még az aranynál is drágább az elefántcsont ára a feketepiaconForrás: MTI/EPA/Narong Szangnak

Csak 2011-ben 40 ezer állatot mészároltak le,

2009 és 2012 között az elefántállomány 21 százaléka esett orvvadászok áldozatául. A hamarosan megsemmisítésre kerülő 120 tonna elefántcsont becslések szerint 4000 elefánt életébe került.