Rekordmeleget mértek az Antarktiszon

perm
Antarktiszi látkép
Vágólapra másolva!
Rekordnak számító 17,8 Celsius-fokot mért az Antarktiszon tavaly márciusban a brnói Masaryk Egyetem által működtetett cseh mérőállomás, amelynek legfrissebb, az elmúlt egy évet felölelő adatait legutóbbi expedíciójukon gyűjtötték be a szakemberek.
Vágólapra másolva!

"Megerősíthetjük, hogy a globális klímaváltozás a bolygó egészét, így az Antarktiszt is érinti" - mondta Kamil Laska klimatológus. A levegő melegedését ugyanakkor részben ellensúlyozza, hogy valamivel több hó esik. Mindezt az bizonyítja, hogy az antarktiszi jéghegyek zsugorodásának mértéke nem olyan drasztikus, mint az az emelkedő hőmérséklet miatt várható lenne.

Antarktiszi látkép (illusztráció) Forrás: Origo

Ismeretlen baktériumokat is felfedeztek

A melegrekord rögzítése mellett a cseh szakemberek egy eddig ismeretlen baktériumfajt is felfedeztek, amelynek a Pseudomonas gregormendeli nevet adták, a modern genetika 19. századi cseh származású megalapítója, Johann Gregor Mendel után.

A szakemberek a Current Microbiology című folyóiratban fognak beszámolni legutóbbi expedíciójukról, amely harminc napig tartott és a múlt héten ért véget. A brnói Masaryk Egyetem szakértői minden évben ellátogatnak a James Ross-szigeten lévő cseh bázisra, amelynek környékén számos automata hőmérsékletmérő-állomás működik.

A rekordmeleget a több mint 500 méterrel a tengerszint fölé magasodó Davies Dome jéghegy tetején lévő állomás mérte 2015. március 23. délutánján. Egy nappal később argentin szakértők 17,5 Celsius-fokot mértek az Antarktisz egy másik területén.

Az ilyen magas levegőhőmérséklet ritka az Antarktiszon. Leggyakrabban az Antarktiszi-félszigeten fordul elő, ahol a levegő hőmérséklete a legtöbbet emelkedett az elmúlt ötven évben.