Rekordmennyiségű a szén-dioxid a levegőben

2016.03.11. 11:03

A szén-dioxid-koncentráció legnagyobb növekedését mérték a légkörben 2015-ban a feljegyzések 56 évvel ezelőtti kezdete óta - közölte az amerikai Nemzeti Légkör- és Óceánkutató Hivatal.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium műszereinek mérései szerint az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának világátlaga 3,05 ppm-mel volt magasabb az előző évinél. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.) 

Az időjárás és mi is okozzuk

A növekedés oka az emberi tevékenység és a múlt évben felerősödött El Nino időjárás jelenség együttes kombinációja - emelték ki a légkörkutató szakemberek csütörtökön közzétett közleményükben. 

Járművek mennek Pekingben 2015. december 1-jén, egy nappal azután, hogy a füstköd miatt a második legmagasabb fokozatú, a narancs színű riasztást rendelték el a kínai fővárosbanForrás: MTI/EPA/Hong Vu

A Mauna Loa obszervatórium a világ legidősebb légköri méréséket végző megfigyelő állomása, amely az 1950-es évek második fele óta gyűjti az adatokat. Ezt tartják a globális légköri mérőállomások hálózata legfontosabb egységének, amely méri a szénalapú gázok ingadozását, növekedését és esését a légkörben.

Az elmúlt évtizedben a szén-dioxid-koncentráció növekedésének világátlaga a Mauna Loa-i mérések szerint 2 ppm volt, ám 2015-ben elérte a 3,05 ppm-et, sőt 2016 februárjában 3,76 ppm növekedést mértek a műszerek, azaz a koncentráció elérte 402,9 ppm-et.

1998-ban az El Nino volt a felelős

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) feljegyzése szerint a korábbi legnagyobb növekedést 1998-ban mérték, amikor szintén erős volt az El Nino időjárási jelenség.

A szén-dioxid légköri koncentrációja rekordot döntöttFotó: Tuba Zoltán - Origo

Az El Nino időjárási jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, kettő-hét évente jelentkezik, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

Az El Nino hatása a szén-dioxid-koncentrációra egy természetes és relatívan rövid idejű jelenség, az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása azonban hosszú távú hatással van rá - hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO igazgatója.

A legutóbbi adatok szerint idén januárban és februárban is átlépte a CO2-koncentráció a szimbolikus 400 ppm-es szintet a Mauna Loa-i mérések szerint.

A NOAA adataiból kiderül, hogy az 1800-as évek előtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja 280 ppm volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK