Az északi-sarkvidéki tengeri jég kiterjedése idén elérte a téli időszakban mért eddigi minimumát a műholdas megfigyelések kezdete óta - közölték amerikai szakemberek, akik a negatív csúcs okának a szokatlan meleget tartják.

Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) szerint a Jeges-tengert beborító téli jégtakaró maximális kiterjedése 14,52 millió négyzetkilométer volt 2016-ban. 

Olvad a norvég Brasvell-gleccserForrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Ez csaknem 13 ezer négyzetkilométerrel kevesebb a 2015-ös korábbi rekordnál, és mintegy 1,1 millió négyzetkilométerrel marad el a harmincéves átlagtól. A kutatók 1979 óta követik nyomon műholdfelvételek révén az északi-sarkvidéki tengeri jég szezonális kiterjedését.

Figyelmeztető jel az emberiségnek

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereként dolgozó Walt Meier szerint az idei jégkiterjedés ugyan nem sokkal "döntötte meg" az egy évvel korábbi negatív csúcsot, de egyértelmű figyelmeztető jelként szolgál a hosszú távú folyamatok szempontjából.

A szakemberek szerint a téli mutatók nem jelentik okvetlenül, hogy az északi-sarkvidéki tengeri jég minimális nyári kiterjedése is rekordalacsony lesz. Mint hozzátették, a Föld klímájára és időjárására sokkal nagyobb hatást gyakorol a minimális nyári kiterjedés.

Vékonyabb is, ami marad

Az adatközpont kutatói szerint az Északi-sark és az Arktisz több területe felett is a szokásosnál jóval mmagasabb volt a hőmérséklet a téli hónapokban. A Barents-tenger szinte teljesen jégmentes volt az idei télen, ami nagyon szokatlan. 

Nem sokkal kevesebb a jég idén, de figyelmeztető jelként kell kezelnünk az új rekordotForrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

A kutatók szerint az előzetes mutatók alapján a tengeri jég ráadásul vékonyabb is, mint tavaly.

Egy vezető, ám sokak által vitatott elmélet szerint az észak-sarkvidéki tengeri jég megfogyatkozása megváltoztathatja a futóáramlást - viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zóna -, ami több szélsőséges időjárási jelenséget eredményezhet az Egyesült Államokban.