A tengerfenék alá süllyesztené Japán az atomhulladékot

Fukusima
A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) worker wearing radioactive protective gear works on the back area of Advanced Liquid Processing Systems, known as ALPS at the Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan on November 12, 2014. The final obstacle to restarting two nuclear reactors in Japan was removed on November 7 when local politicians granted approval for a plant to go back online, more than three years after the Fukushima disaster. AFP PHOTO / POOL / Shizuo Kambayashi
Vágólapra másolva!
A japán kormány szakértői műszakilag nem tartják kivitelezhetetlennek azt, hogy a tengerfenék alá temessék az erősen sugárzó atomhulladékot.
Vágólapra másolva!

A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumnál működő szakértői csoport kedden nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz:

létezik olyan technológia, amellyel a tengerfenék alatti geológiai rétegekbe lehetne süllyeszteni az atomhulladékot,

műszakilag ez lehetséges. A dokumentumból kiderül, hogy kiküszöbölték már azokat az építéstechnikai problémákat, amelyek a partvonaltól 15 kilométerre lévő tengerfenék alatti tárolók létesítésénél merülhetnek fel.

Már létezik a technológia, amivel kivitelezhető lenne Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

A szakértői jelentés szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől föld alatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot.

A minisztériumban nem gondolják azt, hogy az összes építendő atomtemetőt a tengerfenék alatt kéne kialakítani,

szárazföldön is épülnének, de ez az elképzelés prioritást fog élvezni döntéshozatalkor.

A japán kormány számára ez azért is vonzó megoldás, mert a part menti övezetben a tengerfenék az adott állam tulajdonát képezi, ami megkönnyíti a beruházás jogi és tulajdonosi hátterének rendezését.

A fukusimai erőmű a földrengés és a cunami után sérült meg Forrás: TEPCO

A minisztérium egy éven belül határozza meg azokat a helyszíneket, ahol megépülnének az atomhulladék-tárolók.

Az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok nagyon kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat.