Jane Goodall újra Magyarországra érkezik

Jane Goodall
"A vírus-terjedés lelassításának legjobb módja jelenleg az úgynevezett társas-távolságtartás....Úgyhogy ha tehetitek, csináljátok azt amit én, én ne menjetek nyilvános helyekre..."
Vágólapra másolva!
Dr. Jane Goodall etológus, ENSZ békenagykövet Remény születése címmel, az On The Spot alkotóival - Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással - közös előadást tart május 23-án 18 órától a fővárosi Tüskecsarnokban. Az előadás kiemelt témája a jövő generációja lesz, amiről az Origo is tudósítani fog.
Vágólapra másolva!

A remény magvai maguk a gyerekek

Dr. Jane Goodall 2015-ben magyarul is megjelent A remény magvai című könyvében arról ír, hogy a növények jelentik a földi élet alapját. A természeti erőforrások gátlástalan kifosztása,

az esőerdők pusztítása, a génmódosítás ezért komoly aggodalomra adhat okot a jövő generációi számára.

A szerző szerint az adhat reményt, ha minél többen ébrednek rá, hogy ők maguk is tehetnek a változásért. A remény magvai ezért a gyermekek, akik szüleik és a pedagógusok közreműködésével segíthetnek létrehozni egy élhetőbb és harmonikusabb világot.

Jane Goodall az 1980-as évek közepén abbahagyta a terepi munkát, azóta járja a világot, és előadásokat tart a legfontosabb Földünket érintő problémákról Forrás: AFP/Javier Soriano

A születés témáját Cseke Eszter és S. Takács András az On The Spot: 9 hónap alatt a Föld körül című sorozata és személyes élettörténete teszi aktuálissá. A több nemzetközi díjjal is jutalmazott On The Spot hetedik évada öt kontinensen engedett különleges betekintést az élet születésébe.

Jane Goodall legutóbbi magyarországi előadásán mutatta be legújabb könyvét, A remény magvait Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A születés témája kapcsán a kulturális eltérések és a következő generációra váró fő kihívások is jól kirajzolódnak a sorozatban.

A május 23-i előadás során a szerzőpáros izgalmas és tanulságos, filmvetítéssel összekötött élménybeszámolójából megtudhatjuk,

hogy a világ különböző pontjain hogyan születnek a remény „magvai”.

Workshop pedagógusoknak

Dr. Jane Goodall könyvei és előadásai hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. A brit főemlőskutató, aki életét a csimpánzok tanulmányozásának szentelte, Tanzániában 25 évvel ezelőtt hozta létre a Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) környezeti nevelési programot, amelynek a világon közel 100 országban, több mint 8000 iskolás gyerekből és környezettudatos felnőttből álló csoportja működik.

Jane Goodall szerint a jövő reményei a gyerekek Forrás: Wikimedia Commons

Dr. Jane Goodall látogatásának kiemelt célja, hogy a magyar Jane Goodall Intézethez csatlakozva, itthon is minél több, a nemzetközi modellen és gyakorlatokon alapuló környezettudatos Roots & Shoots csoport alakulhasson meg.

A neves etológus, akik a csimpánzok szociális viselkedésének megfigyelésével írta be nevét a viselkedésbiológiai kutatások történetébe, napjainkban járja a világot, és természetvédelem ügyéért kampányol Forrás: Wikimedia Commons

Jane Goodall háromnapos magyarországi látogatása során Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter, a Bábel - Hesnával a világ alkotójának közreműködésével szakmai workshopot is vezet pedagógusoknak a Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) környezeti nevelési programról, amely játékos formában, saját élményeken keresztül kívánja megszerettetni a gyermekekkel a környezettudatos életmódot.