A klímaváltozás megnyitotta az „alvilág átjáróját”

kráter, Szibéria
Vágólapra másolva!
A helyiek csak „az alvilág átjárójaként” hívják azt a Szibériában található óriási krátert, mely a közelmúltban jelent meg a globális felmelegedés hatására. Az emberek nem mernek a közelébe menni, a szakértők szerint pedig helyesen is teszik, hogy félnek tőle.
Vágólapra másolva!

Szibéria állandóan fagyott talajrétege, vagyis a permafroszt, folyamatos olvadása miatt hirtelen egy hatalmas kráter keletkezett, ami egyre csak nagyobb lesz. Már így is nagyjából egy kilométer hosszú és 90 méter mély, évente pedig közel 20 méterrel lesz szélesebb, így meredek lejtői közelében sétálni igen veszélyes vállalkozás, olvasható az Independent oldalán.

Nem csak a csuszamlásoktól kell félni

A Batagaika kráter és az északi féltekén egyre gyakrabban feltűnő kisebb kráterek jelzik, milyen ütemben melegszik a Föld éghajlata, ugyanis ezek a képződmények a permafroszt olvadása miatt keletkeznek.

A permafroszt olvadása azért veszélyes, mert a fagyott talajban rengeteg metán található, ami az olvadás során a levegőbe kerül. A metán pedig sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ha a permefroszt összes jege elolvad, egyes modellek szerint az így kiszabaduló metán miatt a Föld hőmérséklete akár 4 Celsius fokkal megemelkedhet.

Leereszkedésre készül a kutató az egyik jamal-félszigeti kráternél. Az északi féltekén egyre gyakrabban feltűnő kisebb kráterek jelzik, milyen ütemben melegszik a Föld éghajlata Forrás: Vladimir Pushkarev/Russian Centre of Arctic Exploration

Julian Murton professzor, a Sussexi Egyetem geológusa, nemrég a kráter kőzeteit tanulmányozta, melyek arról a 200 ezer évvel ezelőtti időszakról is geológiai információt adhatnak, mikor még a Föld hőmérséklete jóval melegebb volt a mostaninál.

– mondta a professzor. Ahogy egyre melegszik a klíma, egyre több hasonló csuszamlásra lehet majd számítani.

A Batagaika kráter feltehetően akkor keletkezett, mikor a helyi lakosok kivágták a területen a fákat valamikor az 1980-as vagy az 1990-es évek elején. „Ha megváltoztatjuk a vegetációt vagy talajt, olyan változásokat idézhetünk elő, amik a permafroszt olvadásához vezetnek.” – magyarázta Murton. A fák kivágása miatt nyáron a talaj mélyebb rétegei is fel tudtak melegedni, emiatt kezdett olvadni a jég.

Komoly veszélyekkel kell számolni

Bár a permafroszt nagy mennyiségű metánt tartalmazhat, Murton szerint ezen a területen ez nem jellemző, és jelenleg nem kell tartani nagy mennyiségű metán felszabadulásától. A felszín alatt azonban 20-30 méteres jégékek is lehetnek, amik ha egyszer elkezdenek olvadni, nagyon gyors változást idéznek elő.

Az emberekre viszont komoly veszélyt jelent a kráter, hiszen nagyon gyorsan terjeszkedik, bármikor elnyelheti a közelében futó utakat. Ami a hátborzongató nevet illeti, az alvilág átjáróját Murton nem találta meg – sem fizikai, sem spirituális értelemben. „A kráter alján nincs más, csak kő, nem láttam nyomát semmiféle alvilági átjárónak” – jegyezte meg Murton.