Újabb mérföldkőhöz érkezett a globális felmelegedés

2016.06.18. 08:39

Újabb mérföldkőhöz érkezett a globális felmelegedés a Földön: május 23-án először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet a Déli-sarkon.

Az amerikai Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) közlése szerint a Déli-sarkon is ugyanolyan mértékben emelkedik a szén-dioxod-kibocsátás, mint a világ más részein, de a fosszilis üzemanyagok használatából fakadó kibocsátás negatív hatásait a térség távolsága miatt itt regisztrálták legutoljára a Földön.

"A legdélibb kontinens volt az utolsó hely a Földön, ahol eddig nem érte el a küszöbértéket a szén-dioxid-kibocsátás. A mi életünkben a globális szén-dioxid-szint nem fog a 400 ppm-es küszöbérték alá esni, sőt minden bizonnyal hosszabb távon sem" - közölte Pieter Tans, a NOAA üvegházhatású gázokat számontartó globális hálózatának vezető tudósa.

Forrás: NASA/Reeve Jolliffe

Az év során az északi féltekén a szén-dioxid-kibocsátás szintje ősszel és télen növekszik, nyáron pedig csökken, amikor a növények fotoszintézisükkel szén-dioxidot nyelnek el. A növények azonban csak az éves kibocsátás egy részét képesek befogni, így 1958, a feljegyzések kezdete óta minden évben több szén-dioxid került a légkörbe az előző évhez képest.

Tavaly a CO2-kibocsátás globális átlaga elérte a 399 ppm-et, ami előrevetítette, hogy 2016-ban bizonyosan meghaladja a 400 ppm-t.