Népszerű állatfajok fölött kongatták meg a vészharangot

atrajos sül
Az oroszlánok csak ritkán fanyalodnak rá a tarajos sülra
Vágólapra másolva!
Nem kell már sok idő ahhoz, hogy az elefánttal, a tigrissel, az oroszlánnal és számos más, jól ismert, nagy testű állattal legfeljebb már csak az ismeretterjesztő könyvek színes ábráin találkozhassunk, vázolta fel a szomorú jövőképet egy újonnan megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

A biológusok szerint a Föld legnagyobb testű állatai 2100-ra kihalhatnak, hacsak drasztikus intézkedéseket nem léptetnek életbe a jövő kormányai és természetvédelmi szervezetei, írja a tanulmányra hivatkozva a Live Science ismeretterjesztő portál. Az eredményeket a BioScience című szakfolyóiratban tették közzé.

A kutatás társszerzője, Peter Lindsey szerint a biológiai sokszínűség és a nagy testű állatok gyors hanyatlása van olyan jelentős probléma, mint a klímaváltozás, megoldása pedig rendkívül sürgető lenne.

Forrás: Elter Tamás

Drámai számok

Nem sok újdonság van abban, hogy a világ legismertebb és legnépszerűbb élőlényei már veszélyeztetettnek minősülnek. Az orvvadászat és az emberi települések természet rovására történő szüntelen terjeszkedése megtizedelte a rinocérosz- és elefántpopulációkat, még kisebb területekre szorította be a nagymacskákat, és szembefordította az állatok élőhelyének peremén lakó embereket a vadvilággal. Ezeknek a kedvezőtlen folyamatoknak a globális hatását ugyanakkor néha nehéz megfogni.

Forrás: Wikimedia Commons

A publikációban a kutatók olyan fajokat vizsgáltak, amiket a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján a legveszélyeztetettebb státuszokba sorolnak. A hat kontinensre kiterjedő vizsgálat megállapította, hogy

a nagy testű húsevő fajok (azok az élőlények, amiknek a testtömege meghaladja a 15 kilogrammot) 59 százaléka, a nagy testű növényevők – például a nyugati gorillák és a szélesszájú orrszarvúak – 60 százaléka tűnhet el a Földről,

ha nem tesznek a döntéshozók kritikus lépéseket a veszélyben lévő fajok védelme érdekében.

A probléma különösen a szubszaharai Afrikát és Délkelet-Ázsiát érinti. E területeken ugyanis a legsokszínűbb az élővilág a Földön.

Megoldásokat javasolnak a tudósok

A nagy testű fajok elvesztése nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír, hanem súlyosan befolyásolja a táplálékláncot is, hangsúlyozták a kutatók, akik 13 lépést javasoltak a katasztrófa elkerülésére. Ezek között van többek között a kormányok és civil szervezetek figyelmének felhívása, hogy szüntessék be az élővilágot károsító tevékenységeket és találjanak módot arra, hogy a szegényebb országok közösségei profitálhassanak a nagy testű fajok jelenlétéből (például a turizmusból befolyt összegek által).