Eltűnhet Európa legnagyobb temészetvédelmi területe

2016.09.15. 12:39

A WWF friss jelentése szerint az UNESCO Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet a nagy múltú, dél-spanyolországi Doñana Nemzeti Park. A védett terület, amelynek alapításában a WWF aktív szerepet játszott, 170 000 ember megélhetését biztosítja, és az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye, ám a vizesélőhely fennmaradása veszélybe került.

A WWF legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy veszélybe kerülhet Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területének UNESCO Világörökségi státusza, amennyiben a spanyol kormány nem tesz sürgős lépéseket a káros folyamatok megállítására.

A Natura 2000 védettségű dél-spanyolországi vizesélőhely 6 millió vándormadár kedvelt pihenőhelye, több mint 4000 fajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak is. A Világörökségi Helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, mégis több mint 1000 illegális kút, 3000 hektár illegális farm, tervezett bányászat és földgáz-kitermelés, és a Guadalquivir folyó kotrása is nehezíti a páratlan élőhely fennmaradását, amely így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek.

Forrás: © diego lopez alvarez/© Diego Lopez Alvarez

„Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében, a területet elérő vízmennyiség mintegy 80%-al lecsökkent, eltűnő élővilágot és kiszáradt lagúnákat hagyva maga után. Be kell látni, hogy Doñana jövője válaszút előtt áll. A spanyol kormány vagy kötelezettséget vállal a káros folyamatok azonnali felszámolására, vagy olyan pontra ér a terület erőforrásainak felemésztése, ahonnan nincs visszaút" – fogalmazta meg a Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója.

Forrás: WWF

A természeti pusztítás jelentős piaci hátrányokkal is együtt jár, hiszen a környezetrombolásnak köszönhetően a világ ötödik legnagyobb földieper termelőjének számító Spanyolország évi 400 millió euró árbevételt generáló eper exportjának 70%-a a Doñana területéről érkezik.

A Doñana Nemzeti Parkról
Természeti értékei mellett a terület mintegy 170 000 lakosnak nyújt megélhetést a halászat, mezőgazdaság, kutatás és ökoturizmus területén. A Doñana majdnem minden természetvédelmi előírás szerint védett területnek számít: a terület nemzeti parki besorolás alatt áll Spanyolországban, vonatkozik rá a Ramsar-i egyezmény, a Natura 2000 védettség, UNESCO Bioszféra Rezervátum és Világörökségi Helyszín státusszal is rendelkezik. A WWF több mint 50 éve dolgozik itt. 1963-ban a szervezet 6700 hektárt vásárolt a Coto Doñana-n, hogy megvédje a területet a pusztulástól, és elősegítse Spanyolország első Bioszféra Rezervátumának létrejöttét.

Petíciót indítottak

A WWF jelentése rávilágít, hogy a Doñana jelentősége és kiszolgáltatott helyzete ellenére a Guadalquivir folyón további kotrást is terveznek, ami tovább csökkentheti a vízellátást és oda vezethet, hogy 2017 júniusában az UNESCO a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára helyezheti át a Doñana területét.

„A WWF petíciót indított a további rombolás megállítása érdekében, amelyhez magyar nyelven mostantól bárki csatlakozhat, és üzenetével kiállhat az Európai Natura 2000 védettségű Világörökségi Helyszín megmentése mellett." – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.