Előnyösek lehetnek a tengerekben sokasodó vírusok

vírus
Vágólapra másolva!
A vírusok nemcsak az embereket és állatokat támadhatják meg, hanem az tengerekben is elszaporodhatnak: az óceánokban lévő organizmusokat többféleképpen befolyásolhatják, de jót is tehetnek a világ klímájának.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsoport két tengeri expedíció mintáiban több mint 15 ezer különböző vírusfajt azonosított. A tudósok a Nature című szaklapban mutatták be eredményeiket.

A vírusok által megtámadott mikrobák

egy része üvegházhatású gázokat, például szén-dioxidot vagy metánt termel,

míg mások a légkörből veszik fel azokat - fejtette ki Alexander Loy, a Bécsi Egyetem mikrobiológiai és ökoszisztéma-kutató részlegének munkatársa.

Vírus mikroszkopikus képe (illusztráció) Forrás: Pixabay

Amennyiben a megtámadott sejteket megölik vagy saját céljaikra manipulálják anyagcsere-aktivitásukat, a vírusok erősen beavatkoznak az óceánok szén-, nitrogén- és kénkörforgásába.
Ha vírus fertőz meg egy mikrobát, az

rossz a mikrobának, de nem feltétlenül rossz az ökoszisztémának.

"Így lehet vírusok segítségével például a tengerek és tavak veszélyes algavirágzását nagy valószínűséggel sakkban tartani" - fejtette ki Loy.

Matthew Sullivan, az amerikai Ohio Állami Egyetem kutatójának vezetésével a tudósok két globális óceáni expedíció mintáit vizsgálták, amelyek eddig ismeretlen élet nyomait kutatták a világtengerekben. Szekvenálták a vírusok DNS-ét, így 15 ezer 222 különböző fajt azonosítottak.