Megaaszály fenyegeti az Egyesült Államokat

2016.10.06. 17:00

Megaaszály fenyegeti a már amúgy is krónikus szárazság sújtotta amerikai délnyugatot a globális felmelegedés miatt – figyelmeztettek kutatók a Science Advances című tudományos szaklapban.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói szerint még ebben az évszázadban bekövetkezhet az "óriásszárazság" az Egyesült Államok délnyugati államaiban, és ennek veszélyét csak úgy lehetne csökkenteni, ha az ENSZ-klímaegyezményben foglaltnál sokkal nagyobb mértékben fogná vissza a világ a szén-dioxid-kibocsátást.

A megaszárazságok több mint 30 évig tartó időszakok. Bár ritkák, újra és újra előfordulnak a Föld történetében. A kutatók szerint már több civilizáció vált az áldozatává.

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Mely államokat fenyegeti a megaaszály?

A jósolt megaaszály Kaliforniát, Nevadát, Új-Mexikót, Utah-t, Coloradót és Wyomingot fenyegeti. Kaliforniában már hat éve tart egy rekordméretű szárazság, amely miatt sokfelé kipusztultak a fák és a cserjék, a kiszáradt növényzet a legkisebb szikrától is lángra lobban. Ebben az államban tavaly óta drákói mértékben korlátozni kénytelenek a vízfelhasználást.

A párizsi klímaegyezményben azt vállalta a nemzetközi közösség, hogy az iparosodás előtti szinthez képest nem engedi 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben felmelegedni a légkört, sőt ha lehet, 1,5 fokon maximálják azt.

A Cornell Egyetem kutatói szerint a megaaszály kockázatát felére lehetne csökkenteni, ha az országok a tervezettnél lényegesen nagyobb mértékben fognák vissza szén-dioxid-kibocsátásukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK