Ausztrália egyre forróbb és szárazabb

invazív faj
Az egyre intenzívebb globális felmelegedés eltolja az éghajlati övek határát, és elősegíti az invazív fajok terjedését
Vágólapra másolva!
Jóval több szélsőségesen meleg és száraz nap, kegyetlenebb és hosszabb tűzvészek várhatóak Ausztráliában a jövőben a kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

A kétévente kiadott, csütörtökön bemutatott klímajelentés szerint az ausztrál klímaadatok rögzítésének kezdete, 1910 óta egy Celsius-fokkal emelkedett a felszíni hőmérséklet az ötödik kontinensen.

1910 és 1941 között összesen 28 nap volt, amikor az országos átlaghőmérséklet szélsőséges magasságba emelkedett, miközben ugyanennyi ilyen napot regisztráltak 2013-ban – olvasható a jelentésben, amelyet a Meteorológiai és Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet készített. "Ausztrália a felmérések szerinti legmelegebb tavaszait élte meg 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben. A hőmérséklet és az esőzések aránya ebben az időszakban kritikus a dél-ausztráliai tűzvészek szempontjából" – magyarázta Karl Braganza klímakutató.

Forrás: Origo

Harminc év múlva ez lesz a normális

A szárazabb és forróbb időjárás miatt a tűzvészekkel terhelt időszak keményebb lesz, és Ausztrália nagyobb területén, hosszabb ideig eltarthat – áll a jelentésben. Az elmúlt években a bozóttüzek már tavaszra és őszre is rendszeresen kitolódtak, ami a múltban nem volt jellemző.

– mondta Braganza. Hozzátette: harminc év múlva a mostani rekorddöntő hőség normálisnak fog számítani, ugyanúgy, ahogy más szélsőséges időjárási jelenségek.

1970 óta csaknem húsz százalékkal csökkent a május és július közötti esőzések mértéke, melyek döntő jelentőségűek a téli termények szempontjából, az április és október közötti eső mennyisége pedig 11 százalékkal kevesebb az 1990-es évek közepéhez képest. Északon ugyanakkor több eső esik, mint 1970-ben.

Az ausztrál kormányt heves kritikák érik, amiért túl lassú a környezetvédelem szempontjából fontos változtatások megtételében, a környezetszennyezésre vonatkozó keretcélok kitűzésében és a zöld technológiák alkalmazásában. Ausztrália még mindig nagyban függ a fosszilis üzemanyagoktól, például a széntől, és még mindig nem ratifikálta a párizsi klímaegyezményt.