Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája, sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie - erre figyelmeztet egy pénteken közzétett jelentés, amelyet tudósok készítettek a térség környezetvédelmi kormányközi fóruma számára.

Több mint tucatnyi drámai hatás várható

Az Északi-sark ökoszisztémáját alapvetően fenyegeti a klímaváltozás és az olyan emberi tevékenységek, mint az olaj- és gázkitermelés.

Egyre nagyobb terület és egyre hosszabb időre válik jégmentessé az ArktiszonForrás: AFP/Photononstop


Az Északi-sarkvidéki Tanácsnak (Arctic Council) benyújtott jelentés szerint a jégtakaró olvad, a tengerszint emelkedik, a partvidék pusztul, kiolvad a fagyott talaj, a térség növényeinek és állatainak élőhelye áthelyeződik.

Az Északi sarkvidék térképeForrás: Wikipedia

A tudósok több mint tucatnyi várható főbb változásról számoltak be. Ezek között szerepel a nyári idényben a jégtakaró eltűnése a tengerről és a különböző halak populációinak összeomlása is. A változások kihatnak a klíma és a táj stabilitására, az állatok és növények túlélő képességére, az őslakosok életmódjára.

Szokatlanul meleg a Jeges-tenger

Az Északi-sarkvidéken bekövetkező változások az egész bolygóra hatással lehetnek, hiszen például befolyásolják az ázsiai monszunt - mutatott rá az elemzés.

A sokféle téren bekövetkező változások erősíthetik is egymást, ami katasztrofális következményekkel járhat

- hangsúlyozta az ötéves tanulmány egyik vezető szerzője, Johan Rockström.

Forrás: Origo

Hozzáfűzte, hogy a térségben élőknek fel kell készülniük a meglepetésekre. Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet tudósa elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban egy sor további vészcsengő szólalt meg az északi-sarki változásokkal és azok hatásával kapcsolatban: novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés, ez pedig kihat az egész Föld klímájára.