Az összes ember alkotta objektum együttes tömege eléri a 30 billió tonnát – derítette ki egy új kutatás. Korábbi tanulmányok számításait összesítették a szakemberek.

Nem túlzás azt mondani, hogy az ember rengeteg mindent alkotott szülőbolygóján. Hidakat, utakat, épületeket, autókat, gépeket, ruhákat, újságokat hozott létre és e felsorolást hosszasan lehetne folytatni. Mindezt együttesen technoszférának nevezzük, az angol Leicester-i Egyetem kutatói pedig most ennek az össztömegét becsülték meg, amely nagyjából 30 billió tonna.

A technoszférából a Föld felszínének minden egyes négyzetméterére több mint 50 kilogramm jut." – írták a kutatók a kiadott sajtóközleményben.

Forrás: University of Leicester

Jan Zalasiewicz kutató szerint a technoszféra egy új földtörténeti kor, az antropocén terméke, a fogalmat leginkább a bioszférához lehetne hasonlítani. Ám míg az előbbi működését az „újrahasznosítás" jellemzi, a technoszféra csak termel és termel, a létrehozott anyagok pedig egyre több területet foglalnak el bolygónkon. „A technoszféra geológiai szempontból fiatal, de hatalmas mértékben fejlődik és egyre nagyobb lábnyomot hagy Földünkön" – tette hozzá Zalasiewicz.

Az eredményeket a The Anthropocene Review című szakfolyóirat legfrissebb számában közölték.