Egyre jobban melegszik a "világ teteje"

Tibet
Tibeti tájkép.Az egyenletes felmelegedés miatt egyre jobban visszahúzódnak a gleccserek
Vágólapra másolva!
Egyre melegszik és csapadékosabbá válik Tibet a délnyugat-kínai térség tudományos központjai által kiadott közös jelentés szerint.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan emelkedik a fennsík átlaghőmérséklete

1981 és 2016 között Tibetben minden évtizedben jelentősen, 0,3 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az esős évszakban (május és szeptember között) és ugyanebben az intervallumban a csapadékmennyiség évtizedenként 10,1 milliméterrel nőtt.

Tibeti tájkép.Az egyenletes felmelegedés miatt egyre jobban visszahúzódnak a gleccserek Forrás: Denis Jarvis


Idén az esős évszakban a tibeti átlaghőmérséklet 11,9 Celsius-fok volt,

0,44 Celsius-fokkal magasabb az átlagosnál. A csapadékmennyiség elérte a 445,1 millimétert, ami 62,4 milliméterrel több mint egy normális évben - olvasható a jelentésben.

Olvadnak a gleccserek

A kutatóközpontok szakemberi egyértelműen a globális felmelegedést okolják azért, hogy Tibet melegebbé és csapadékosabbá vált.

Úgy vélik, hogy a klímaváltozás egy "kétélű kard" a térség számára. A melegebb és csapadékosabb klíma több növényzetet jelent, és a mezőgazdaság, állattenyésztés számára előnyösebb hőmérsékletet, továbbá a térség vonzóbbá válik a turisták számára. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt zsugorodnak a térség gleccserei és olvad az örökjég hosszútávon.