Bár a gleccserek világszinten tapasztalható zsugorodása erőteljesen jelzi az ember által előidézett klímaváltozást, módszertani nehézségek miatt eddig nehézségekbe ütközött az összefüggés tudományos bizonyítása. Amerikai és osztrák kutatóknak azonban a Nature Geoscience című lapban közölt tanulmányuk szerint sikerült a bizonyítás.

Eddig csak valószínűségi modellekkel dolgoztak

"Eddig viszonylag biztosak voltunk abban, hogy a gleccserek világszintű zsugorodása az üvegházhatásra vezethető vissza. Ugyanakkor nem igazán volt lehetséges egyetlen gleccserből következtetni egy adott terület klímaváltozására" - mondta Florian Herla, a tanulmány osztrák társszerzője.

Alaszkai gleccser. A globális felmelegedés hatásai már az arktikus vidékeken is egyre jobban érezhetőkForrás: Elter Károly

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) szakértői jelentése szerint

nagyon elővigyázatosan csak az ember által előidézett klímaváltozás "valószínű" hatásának lehet nevezni a gleccserolvadást.

A probléma elsősorban módszertani jellegű volt. A kutatóknak egyrészt túl egyszerű, ehhez a kérdésfeltevéshez nem megfelelő matematikai modellek, másrészt olyanok álltak rendelkezésükre, melyek mérései túlságosan költségesek.

Az Alpok gleccsereinek visszahúzódását vizsgálták a kutatókForrás: Thinkstock

Gerard Roe és Marcia Baker, a Washingtoni Egyetem szakértői ezek alapján új módszert dolgoztak ki, "amelynél a szükséges számításokat valamelyest alacsonyabb szinten lehet tartani" - mondta Herla, aki Seattle-ben dolgozott együtt az amerikai tudósokkal.

Tudományos bizonyossággá vált az emberi közrehatás

A három kutató 37 gleccsert és régióját elemezte alaposan. Herla,

aki az Innsbrucki Egyetemen atmoszféra- és gleccserkutatásra specializálódott,

elsősorban a tiroli Ötz-völgyi Alpokban lévő Hintereisferner nevű gleccser változása iránt érdeklődött. A Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) 200 évre visszanyúló adatait vette alapul. "Ebből kiszámítottuk a hőmérséklet és csapadéksorozatok statisztikai tulajdonságait és végigjátszottuk a különböző gleccsermodelleket" - magyarázta a kutató.

Az alpok ausztriai szakasza Innsbruck környékénForrás: Thinkstock

A tiroli gleccseren végzett elemzőmunka során jutott a csoport arra, hogy az egyes gleccserekből általánosabb következtetéseket is le lehet vonni a regionális klímaváltozás hatásairól. Az új típusú elemzésnek köszönhetően a 37-ből 36 gleccsernél megállapíthatóan

több mint 90 százalékos annak a valószínűsége, hogy az ember által előidézett klímaváltozás áll a jelenségek hátterében.

"A legtöbb megállapítás viszonylag egyértelmű" - mondta Herla.
Mivel a feljegyzések viszonylag rövid idő alatt készültek, meglepő, hogy ilyen egyértelműen látható a hatás. Mivel a hatás globálisan megfigyelhető, ezért nagyon valószínűtlen, hogy ezért a természetes klímaingadozások a felelősek - vélik a szakemberek.