Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter nyitotta meg az egy kilométer hosszú útszakaszt az észak-franciaországi Tourouvre-ban, Normandiában.

Ötezer lakosú település ellátásához elegendő áramot termel

A 2800 négyzetméteres felületen elhelyezett napelempanelek, amelyeken naponta számos autó gördül át,

elegendő áramot termelnek egy ötezer lakosú község utcai világításának ellátásához.

A francia állam ötmillió euróval (másfél milliárd forinttal) támogatta a projekt megvalósítását.

Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszterForrás: MTI

Royal bejelentése szerint ilyen napelemes utak építését az ország egyéb részeiben is támogatni fogják.
"Ez egy olyan prototípus, amely a nemzetközi érdeklődést is felkeltheti. Zseniális ötlet: azt a teret alkalmazza, melyet valami másra is használ, és a nagyon sűrűn lakott országokban nem vesz igénybe még több mezőgazdasági területet" – fogalmazott a miniszter.

Nagy jövőjük lehet a napelemes utaknak

A napelemes utak jövőbeli opciót jelentenek a megújuló energiák kiépítésére. Az utat építő Colas vállalkozás szerint azzal számolnak, hogy az utakon az idő húsz százalékában járnak majd autók,

így a napfény elegendő ideig fogja érni a felületet.

 

Forrás: Ibtimes

A napelemes utak azonban lényegesen drágábbak, mint a hagyományos napelemes berendezések. A megújuló energiák francia érdekvédelmi szövetségének (SER) információi szerint a napelemes utakból nyert energia jelenleg 13-szor drágább, mint a hagyományos napelemekből származó.

A napelemes cellák ráadásul a talajon laposan, nem döntve helyezkednek el, mint például a háztetőkön, ezért kevesebb áramot termelnek.

Részlet a napelemes útburkolatrólForrás: Enviromental Valuation

A technika bírálói szerint Franciaországban elegendő szabad felület van a házak, középületek és ipari telepek tetején, ezért nincs szükség a drága napelemes utakra. Emellett be kell még bizonyítani, mennyire stabilak ezek a napelemek a hétköznapokban.