A világszerte erdőpusztulásokat és fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden - közölte a konzorciumvezető Soproni Egyetem az MTI-vel.

Felmérik az erdőpusztító gombák genetikai sajátosságait

A kutatásra 676 millió forint áll rendelkezésre a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében, amelyre még Nyugat-magyarországi Egyetem néven pályázott konzorciumvezetőként a Soproni Egyetem. A kutatásban részt vesz a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja.

A hazai erdőségek faállományára is komoly veszélyt jelent a gombafertőzésForrás: MTI/Ujvári Sándor

A tájékoztatás szerint az Armillaria fajok az erdők természetes talajlakó társalkotói, de

bizonyos fajaik a legsúlyosabb erdőkárosító gombák közé tartoznak és jelentős erdőpusztulásokat okoznak.

Megtámadják és elpusztítják az ellenálló képességükben gyengült fákat, majd teljesen lebontják a fa szöveteit.

A gombafertőzés nem csak az erdőségekre jelent súlyos veszélyt

A tömeges fapusztulásnak komoly gazdasági hatásai vannak: a rönkalapanyag jelentős része energetikai célú faanyaggá válhat, amely egyrészt

gazdasági veszteséget jelent az erdőgazdaságok számára,

másrészt a fafeldolgozó iparban, a bútoriparban vagy az épületasztalos iparban a munkahelyek számát is csökkentheti. A gombafajok Magyarországon súlyos problémákat jelentenek a gyümölcsfa- és dióültetvényeken, valamint a szőlőkben is.

A haszonnövényeket, így a szőlőültetvényeket is fenyegeti a gombafertőzésSzent Donát Birtok

A 2020-ig tartó projektben részt vevő kutatók a fajok károkozó hatását mérik fel, genetikai sajátosságaikat vizsgálják, és egy biológiai védekezésen alapuló, hatékony erdővédelmi stratégiát dolgoznak ki, amellyel a fajok károkozását kivédhetik.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor


A kutatások eredményeit hazai és nemzetközi folyóiratokban is publikálják, azokat beépítik az oktatásba, de a fiatal kutatóknak is lehetőséget biztosítanak tudományos fokozatszerzésre a kutatásokba történő bekapcsolódással.