Brit tudósok szerint gyorsan terjed az amerikai sereghernyó Afrikában, veszélyeztetve a kontinens kukoricatermését, és a kártevő néhány éven belül elérheti Ázsiát és a Földközi-tenger térségét is, csapást mérve a mezőgazdasági termékek kereskedelmére.

Nagyon gyorsan terjed a kártevő

A nagy-britanniai székhelyű mezőgazdasági kutatóközpont, a CABI szakemberei hétfőn közzétett tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a korábban csak Észak- és Dél-Amerikában ismert kártevőt legutóbb a nyugat-afrikai Ghánában azonosították. "Korábban már felbukkant Nigériában, Togóban és Beninben, ami azt mutatja, hogy nagyon gyorsan terjed" - közölte Matthew Cook, a CABI vezető tudósa.

Amerikai sereghernyó (Spodoptera frugiperda)Forrás: African News

A szakemberek feltételezik, hogy Zambiában, Zimbabwében, Malawiban és a Dél-Afrikai Köztársaságban is megtizedelte a termést.

A kártevő a fiatal kukoricaültetvényeket támadja meg, befúrja magát a csírahajtásba és a kukoricacsőbe.

A szakemberek szerint valószínűleg kifejlett egyedek vagy lárváik repülőgépen jutottak el közvetlenül az amerikai kontinensről Afrikába.

Több mint száz növényfajt fal fel a hernyó

A CABI kutatói először bukkantak Ghánában az amerikai sereghernyó két fajára, és

most azt próbálják megfejteni, miként kerülhetett oda, hogyan terjed,

és a termelők miként tudják környezetbarát módon felvenni ellene a harcot.

Jelenleg az afrikai kukoricaültetvényekre jelenti a legnagyobb fenyegetéstForrás: REUTERS/Stringer

"Ez az első alkalom, hogy a kártevő mindkét faja megvetette lábát Afrikában" - hangsúlyozta Matthew Cook. Az amerikai sereghernyó leginkább a kukoricát támadja meg, de

a szakemberek már megfigyelték, hogy több mint 100 növényfajt fal fel,

nagy károkat okozva a rizsben, cukornádban, cukorrépában és a káposzta-, valamint a szójababtermésben.

Rohamosan terjed a kártevőForrás: George Mulala / Reuters


Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) február közepére regionális tanácskozást hívott össze a zimbabwei fővárosba, Hararéba, hogy megvitassák, miként vegyék fel a harcot a kártevővel szemben.