A déli-sarki tengeri jég kiterjedése idén elérte a nyári időszakban mért eddigi minimumát a műholdas megfigyelések kezdete óta - közölték amerikai szakemberek az előzetes eredményeik alapján.

Az Amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) adatai szerint a jeges kontinenst övező tengeri jégtakaró kiterjedése mindössze 2,26 millió négyzetkilométer volt kedden, megdöntve ezzel az 1997-es év ugyanezen időszakában mért eddigi negatív csúcsot.

A kutatók csaknem négy évtizede követik nyomon műholdfelvételeken a déli-sarki tengeri jég szezonális kiterjedését. Mark Serreze, az NSIDC igazgatója szerint az új adatokat további mérésekkel kell megerősíteni. A szakember szerint a déli-sarkvidéki tengeri jég térfogata valószínűleg tovább csökken, mígnem február végén eléri a legkisebb kiterjedését a - decembertől márciusig tartó - antarktiszi nyár időszakában.

A sarkvidékek tengeri jege az ember okozta globális felmelegedés miatt zsugorodik, ám az Antarktisz térségében változékonyabbak a környezeti feltételek. Több olyan év volt nemrégiben, amikor a déli-sarki tengeri jég átlagos kiterjedése növekedett, 2014 szeptemberében a rekordot jelentő 20,16 millió négyzetkilométerre gyarapodott.