[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW
George W. BushTony Blairpolitikai életrajz
2010. szeptember. 6.
Blair nem, de Bush igen

Egyik magyarországi kiadó sem tervezi kiadni Tony Blair volt brit kormányfő nagy botrányt kiváltó memoárkötetét, Bush visszaemlékezéseit viszont a világpremierrel egy időben olvashatjuk magyarul.

Forrás: AFP

Múlt héten Tony Blair A Journey (Egy utazás) címmel megjelent életrajzi könyve bolygatta meg a britek kedélyét. A könyv már megjelenése napján eladási rekordokat döntött a politikai életrajzok műfajában, és világszerte a Gordon Brown egykori pénzügyminisztert bíráló részletekről cikkeztek a lapok. A könyve dublini bemutatójára érkező Tony Blairt szombaton háborúellenes tüntetők tojással dobálták, biztonsági okok miatt a londoni dedikálás is elmarad.

A régóta feszült érdeklődéssel várt memoárkötetben Blair kiáll az iraki háborús brit részvételről hozott döntése mellett, beszél ivási szokásairól, és minden eddiginél erőteljesebben támadja párton belüli politikai ellenfelét, a kormány élén őt váltó és a Munkáspárt tavaszi választási vereségéig az országot vezető Gordon Brownt.

A megkérdezett nagyobb magyarországi kiadók közül egyik sem tervezi megjelentetni magyarul Tony Blair életrajzát. "Október elején lesz a frankfurti könyvvásár, ha addig nem keltek el a jogok, akkor valószínűleg ott fognak a kiadók - adott esetben mi is - érdeklődni" - mondta el kérdésünkre Halász Gábor, az Alexandra kiadó szerkesztője. Az Alexandra korábban már Hillary Clinton és Barack Obama életrajzát is kiadta magyarul. "Elképzelhető, hogy minket is érdekelne a Blair-memoár" - tette hozzá Halász Gábor - "de feszített kiadói tervünk van egy évre előre, ezért nehezen tudunk ilyen hamar lecsapni a friss újdonságokra."

Bokor Pál, az Atlantic Press Kiadó főszerkesztője elismerte, hogy gondoltak a kiadásra, de egyelőre még nem tettek lépéseket. Más kiadók is jelezték, hogy felmerült náluk az ötlet, de nem határoztak az ügyben.

A korábban Bill Clinton, Borisz Jelcin és Che Guevara életrajzait megjelentető Ulpius-ház sem foglalkozik Tony Blair könyvével, viszont George W. Bush szintén érdeklődéssel kísért memoárját a novemberi világpremierrel egy időben adják ki.

A könyv címe Decision Points, és állítólag nem a hagyományos értelemben vett politikusi életrajz lesz, hanem inkább az elnök életének kulcsdöntéseit veszi sorra. A kötetet a Random House-hoz tartozó Crown Publishing House adja ki, közleményük szerint a könyvben olyan eseményekről fogunk "lebilincselő, sosem hallott részletességgel" olvasni, mint a szeptember 11-i terrortámadás vagy a 2000-es elnökválasztás.

A készülő könyv kapcsán az is kiderült, hogy a volt amerikai elnöknek is vannak alkoholproblémái, az előzetes hírek szerint az életrajz épp azzal a történettel fog kezdődni, hogy Bush neje választás elé állítja férjét: ital vagy család. A volt elnök állítólag leköszönése óta a könyvén dolgozik, ebben a Fehér Ház egykori beszédírója, Chris Michel van segítségére.

A könyv magyarul a világpremierrel egy időben, november 9-én kerül a könyvesboltok polcaira. Az Ulpius-háztól megtudtuk, hogy ennek érdekében hét műfordító dolgozik a kézirat fordításán, a szerkesztő pedig folyamatosan nézi át a kész fordításokat. Az elkészült anyagot külpolitikai szakértő ellenőrzi. A könyv 800 oldal körül lesz, és magyar címe egyelőre még nincs.

ImpresszumMédiaajánlatAdatkezelési SzabályzatAz [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a