[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW
Vas Istvánmagyar irodalomköltészetvers
2010. szeptember. 24.
Vas István saját versét szavalja

Ezen a héten sok szülinaposra emlékezhetünk: Faludy után itt van máris Vas István, aki ma, szeptember 24-én ünnepelné - szintén - századik születésnapját.

Forrás: MTI

Vas István: Cambridge-i elégia  (részlet, a költő előadásában) - hallgasd meg!

Vas István 1910-ben született Budapesten. Költőként Kassák és az avantgárd bűvöletében indult, majd elég hamar a Nyugathoz igazolt, ő lett a Nyugat ún. harmadik nemzedék legjelentősebb alkotója. Radnóti Miklós legjobb barátja volt, a fáma úgy tartja, az Egy szerelem három éjszakája című musicalben az ő sorsát írták meg Hubay Miklóssal. Neki barátok - későbbi felesége, Szántó Piroska és Ottlik Gézáék- segítettek átvészelni a világháborút. Már a háború előtt is fordított - Villon-fordításai három évvel Faludy átköltései után jelentek meg 1940-ben-, de utána, mikor tiltólistára került, ez lett a legfontosabb terepe, neki köszönhetjük Shakespeare több királydrámájának, Schiller, Brecht, Moliére műveinek magyarítását. 1956-tól az Európa Könyvkiadónál dolgozott, ekkor kezdett körülötte enyhülni a légkör, megjelenhettek kötetei. Elkezdte és kötetről kötetre folytatta önéletrajz-regényét, amelyet az irodalomtörténet verseivel egyenrangúnak tart. Feleségével, a festőművész Szántó Piroskával közös lakásuk fontos irodalmi bázis lett az ezt követő időszakban, induló költők, íróbarátok jártak hozzájuk, például Ottlik Géza is. Vas István háromszor kapott József Attila-díjat, kétszer Kossuth-díjat. 1991. december 16-án hunyt el, feleségével együtt a Farkasréti temetőben nyugszik.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Vas István-centenáriumra virtuális emlékszobát állított össze, ahol a költő saját maga olvas fel önéletrajzából, közben képeket nézhetünk életéből. Erre a gyűjtőoldalra kattintva mindent megtalálsz. A fenti vers folytatását pedig itt hallgathatod meg.

ImpresszumMédiaajánlatAdatkezelési SzabályzatAz [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a