Dörzsöld meg a pöttyöt! 2010 könyvei

Vágólapra másolva!
Megkértünk hét, az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó embert, hogy válasszák ki az elmúlt év számukra legfontosabb könyveit. Íróemberek, irodalomkritikusok, kiadóvezetők, könyvesbolt-tulajdonosok foglalják össze számunkra 2010-et könyvcímek formájában. Sci-fi, gyerek, kortárs -  ami belefér. 
Vágólapra másolva!

Závada Pál író

Szilasi László: Szentek hárfája, Magvető, 2010, 320 oldal, 2990 Ft

Térey János: Protokoll, Magvető, 2010, 404 oldal, 2990 Ft

Bertók László: Pénteken vasárnap, Magvető, 2010, 92 oldal, 1990 Ft

Esterházy Péter: Esti, Magvető, 2010, 416 oldal, 3490 Ft

Az én határain, Pályi Andrással beszélget Darabos Enikő, Kalligram (Pozsony), 2010, 276 oldal, 2500 Ft

Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom kritikai rovatának vezetője

Esterházy Péter: Esti, Magvető, 2010, 416 oldal, 3490 Ft

"Esterházy soha még ilyen személyes, azaz az olvasóhoz így közel álló, tehát ennyire védtelen könyvet nem tett le az asztalra, ezért."

Garaczi László: Arc és hátraarc, Magvető, 2010, 176 oldal, 2490 Ft

"Garaczi még soha ilyen jó és erős könyvet nem írt, ezért."

Aczél Géza: (ő)szike, Jelenkor, 2010, 72 oldal, 1800 Ft

"Aczél évek óta hasonlóan kiváló köteteket ír, melyeket nagyon lehet szeretni, azért."

Spiró György: Tavaszi Tárlat, Magvető, 2010, 288 oldal, 2990 Ft

"Spiró fogott egy jó témát, és bátran felpörgette, ezért."

Szvoren Edina: Pertu, Palatinus, 2010, 247 oldal, 2160 Ft

"Szvoren írt tucatnyi remek novellát, és a legjobb pályakezdő író ma, hát azért."

Barna Imre, az Európa Könyvkiadó vezetője, műfordító

Italo Calvino: Eleink, Európa Könyvkiadó, 2010, 576 oldal, 3500 Ft

"Sok jót olvastam az idén. Bizonyosan jóval több, mint ötször éreztem úgy, hogy valami nekem tetszőt, jót és fontosat. Öt címet kiválasztanom már csak ezért is nehéz lenne. Miért éppen ezt vagy azt az ötöt? Miért nem hatot és miért nem négyet? És biztos lenne-e, hogy (na jó, szerintem) éppen ez vagy az öt (négy stb.) a legfontosabb? Ráadásul pedig kiadóként arra is vigyáznom kéne, hogy se PR-íze, se udvariaskodás-bűze ne legyen annak, amit mondok. Úgy döntöttem tehát, hogy teljességgel szubjektív leszek, és csak egy címet, egy kedvencet jelölök meg. Italo Calvino Eleink című kötete három, rafinált módon különböző és mégis hasonló kisregényt (A nem létező lovag, A kettészelt őrgróf, A famászó báró) tartalmaz.Legfőbb ideje volt, hogy több mint négy évtized után ismét megjelenjen magyarul. Ha tetszik, a posztmodern "előfutára", ha tetszik, időtlenül nagyszerű, világot és olvasót teremtő könyv. Annyi bizonyos, hogy ott a helye bármelyik idei (tavalyi, jövő évi) ötben."

Balogh Edit, az Írók Boltja vezetője

Nádasdy Ádám: Verejték van a szobrokon, Magvető, 2010, 168 oldal, 2490 Ft

"Tartalom és forma egyaránt lenyűgöző. Ő kapta idén a bolt Üveggolyó-díját."

Máté Angi: Mamó, Koinónia Kiadó (Kolozsvár), 2010, 120 oldal, 2400 Ft

"Egyszerű, őszinte - egy teljes világ, egy furcsa, de tökéletes új nyelvi közeg."

Garaczi László: Arc és hátraarc, Magvető, 2010, 176 oldal, 2490 Ft

"Régi a rajongás. Egyező életkor, tapasztalás. Ő alkotó, én befogadó. Vártam már."

Élet és Halál könyve, szerkesztette Gyurgyák János, Osiris Kiadó, 2010, 1664 oldal, 5980 Ft

"Minden műfajban (vers, dráma, próza esszé) válogatja a számára legfontosabb írásokat. Kb. 70 százalékban egyetértek."

Raymond Carver: Kezdők, Európa Kiadó, 316 oldal, 2990 Ft

"Kedvelem a 20. századi amerikai irodalmat. Carver írásai pedig csúcsnovellák."

Fejős Éva író

Anna Gavalda: Kis kiruccanás, Magvető, 2010, 156 oldal, 2490 Ft

"Szerintem nem(csak) azok a fontos könyvek, amelyek fenekestől felforgatják az életünket - hanem azok (is), amelyekkel napokon át "együtt maradunk" még az elolvasás után is, és kicsit tovább élünk a könyv által létrehozott világban. Az egyik ilyen olvasmányom idén Anna Gavalda Kis kiruccanása volt, a kisregény hiányosságának csupán rövidke terjedelmét róhatom fel - tovább olvastam volna a négy testvér modern "szökésének" történetét. A szereplők szerethetőek, a regény hangulatos, a sztori ismét "behúz", mint minden Gavalda-történet, és elgondolkodtat: kiléphetsz-e (legalább egy napra) az életedből?"

Mariolina Venezia: Ezer éve itt vagyok, Ulpius-ház, 2010, 376 oldal, 3499 Ft

"Maradandó élményt nyújtott Mariolina Venezia Ezer éve itt vagyok című családregénye is. Szerelmek, háborúk, veszteségek és gyönyörök, és persze bátor nők - csupa-csupa hús-vér szereplő történetéből rajzolódik ki egy, sok-sok nehézségtől terhes olasz család öt generációjának története."

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre és A hetedik hullám, Park Kiadó, 2010, 240 és 248 oldal, 2900 Ft

"A párkapcsolat szépségeivel és problémáival szembenézni akaró olvasók kedvence Daniel Glattauer regénye, a Gyógyír északi szélre, illetve a folytatás: A hetedik hullám. Német nyelvterületen elképesztő sikereket aratott e két kötet, amelynek hősei egy e-mail kapcsolatból szövődő szerelem történetét mesélik el, stílusosan e-mailekben."

Boldizsár Ildikó: Meseterápia, Magvető, 2010, 372 oldal, 3490 Ft

"Azt gondolom, a gyerekkori mesehőseink által kínált minták a felnőttkorunk döntéseiben is fontosak lehetnek. Azért szeretem a meséket, mert ezeket (éppen úgy, mint a regényeket) az olvasó "továbbírhatja", és ez már őróla szól, és nem az adott történetről. Külföldön már régóta ismerik a meseterápiát - nálunk Boldizsár Ildikó hozta létre az első meseterápiás központot, és szerencsére kutatásait publikálja is. Legújabb műve, a Meseterápia - Mesék a gyógyításban és a mindennapokban segít, hogy a mesék segítségével megfejtsük vágyainkat, illetve megoldjunk nehéz helyzeteket, akkor is, ha már rég kinőttünk a gyerekkorból."

Kovács Eszter, a Pagony Könyvkiadó vezetője

Hervé Tullet: Pöttykönyv, Vivandra Könyvek, 2010, 64 oldal, 2500 Ft

"Hihetetlen, hogy tud egy könyv ennyire szellemes és játékos és könnyed lenni, miközben semmi más nincs benne, csak piros, sárga és kék pöttyök. A nagy truváj, hogy a könyv nem csupán (vagy nem elsősorban) könyvként funkcionál - sokkal inkább játék, amelyben a funkcióöröm érvényesül (nyomd meg a pöttyöt, dörzsöld meg a pöttyöt, fújj rá a pöttyre) - és a nyomásra, dörzsölésre, fújásra lám, a pötty elszíneződik, megnő, eltűnik - ami egy számítógépes játékban természetes, könyvben mégis nagyon meglepő. Hiszen a könyv nem erre lett kitalálva. Mégis, mennyire jó és meghökkentő! Nagyon kicsiknek, és nagyon nagyoknak ajánlanám."

Máté Angi: Volt egyszer egy, Pagony Kiadó, 2010, 242 oldal, 2690 Ft

"Máté Angi egészen biztosan a legeredetibb hangú mesélő, olyan, amilyen a magyar irodalomban eddig nem volt, nemcsak mesében, felnőtt prózában sem. Nem véletlenül kapta meg idén a Bródy-díjat. Kivételes személyiség, kivételes sorssal, és egészen különleges nyelvi erővel. Szulyovszky Sarolta illusztrációival együtt a Volt egyszer egy meséi pedig olyan erővel bírnak, aminek a hatása alól nem tud szabadulni az ember."

Lackfi János: Domboninneni mesék, Móra Könyvkiadó, 2010, 72 oldal, 2490 Ft

"A költő Lackfi János és a grafikus Molnár Jacqueline jól összeszokott páros, de ez a meséskönyv különösen jól sikerült, mindkettejük részéről - egy ízig-vérig mai, lakóparki mese, sok rövid és vicces, ámde nyelvileg nagyon jól megformált, jól mondható, jól olvasható szöveggel - Jacqueline pedig fantáziadús, groteszk, de mégis mindenki által befogadható képi világával igazi modern mesekönyv készült."

Szegedi Katalin: Lenka, Csimota Kiadó, 24 oldal, 2200 Ft

"Szegedi Kati az egyik legnépszerűbb magyar illusztrátor, olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint Alice vagy Óz, olyan modern mesék, mint Boldizsár Ildikó Boszorkányos mesé-i vagy Királylány születik-je. Ezt a könyvet, a Lenká-t viszont nem csak ő rajzolta, hanem ő is írta, saját, személyes és bensőséges történet egy magányos kislányról, akinek nem voltak barátai, ámde nagyon szeretett rajzolni - és egy rolleres kisfiúról, aki aztán mégiscsak a kövérkés Lenka jóbarátja lesz. Karcsú kis kötet, szép, megható, de visszafogott történetvezetéssel, gyönyörű, de szintén visszafogott, két színnel operáló, piros-fekete rajzokkal - nagyon szép, nagyon jó könyv."

Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben, Pagony Kiadó, 2010, 92 oldal, 2650 Ft

"Ez egy régi könyv, egyfelől, és egy vadonatúj könyv, másfelől. Tandori medvés versei több mint harminc évesek, és jók, nagyon jók. A mostani kiadáshoz illusztrációkat készítő Agócs Írisz pedig annyira érti és érzi ezeket a verseket, medvéket, sikerült annyira egy hullámhosszra kerülnie Tandorival, ami ritka szerencsés dolog. Mert Írisz medvéi nem aranyosak (aranyosak is, persze, de nem ez a lényeg), hanem egyszerűen azok a medvék, Tandori medvéi. És volt ennek a könyvnek már sok kiadása, jó is, és kevésbé jó is, de most, ezzel a kiadással nagyon a helyére került."

Miyazaki Jun, az SFPortal nevű sci-fi és fantasyportál főszerkesztője

Cormac McCarthy: Az út, Európa Könyvkiadó, 2010, 288 oldal, 2990 Ft

A regény egy apa és a fia megrendítő kálváriája, kegyetlen és realisztikus, arról szól, ami talán holnap bekövetkezhet. Nem jóslat ez, hanem sors, az emberiség sorsa. De nem kellene ezt a sorsot választani. Az apa belső gondolatai olyan elemi erővel szövik át a cselekményt, hogy kétségünk sem lehet, mi lesz a történet vége. Merthogy éppen úgy ér véget, ahogyan kezdődik: reménnyel telve, de illúziók nélkül.

Dan Simmons: Hyperion, Agave Könyvek, 2010, 544 oldal, 3280 Ft

Réges-régen megjelent már a Hyperion első két kötete, de most remélhetőleg a teljes sorozatot olvasni fogjuk - új köntösben, új fordítással. Hét zarándok története, akik ennek a világegyetemnek a Szent Grálják, az Időkriptákat és Shrike-ot, a félistenként rettegett gyilkológépet keresik. Hét zarándok története, hét különböző hang és stílus - mintha Dan Simmons egyben demonstrálni is akarta volna, hogy képes naplóregénytől kezdve a militarista sci-fi-ig bármit írni, sőt, ezt a sok különböző zsánert egységbe is rendezni.

Eoin Colfer: Ja és még valami, Gabo Kiadó, 2010, 320 oldal, 3490 Ft

Az ötrészes Galaxis Útikalauz-trilógiához folytatást írni olyan szentségtörés, amit Douglas Adams valószínűleg elégedett mosollyal nyugtázna. Douglas Adams nélkül Útikalauz-történetet írni annyira valószínűtlen, hogy már csak emiatt is érdemes volt megpróbálni - és Eoin Colfer jól, de nem szolgai módon hozza is azt az olykor elmebeteg, "ökölcsapás az agynak"-stílust a hatodik kötetben, amit megszokhattunk a sorozattól.

Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor): A Korona hatalma (2., javított kiadás), Tuan Kiadó, 2010, 3990 Ft

A magyar Szent Korona 27. századi története különös világba viszi el az olvasót, a Mysterious Universe sorozat világába. Az eltűnt korona nyomában többen is vannak: IV. von Anstetten császár pretoriánus ezredese, Brett Shaw és a Pannon bolygó harcosai és táltosai. Misztikus és történelemidéző mese kalandos köntösben.

Korábban: A szuperhősök és az aktuálpolitika kapcsolata: 2010 könyvei az [origo] véleményszerzői szerint