Hol kezdjük olvasni Hermann Hessét?

Vágólapra másolva!
Hermann Hessét lehet elborzadva félredobni, vagy nagyon szeretni. Kimunkált, precíz és mégis barokkosan tekergő soraiban el lehet mélyedni, és bele is lehet fulladni. Stílusa abszolút megismerhető, mondanivalója sosem könnyed, de nem is akar az lenni. Műveiben a protestáns nevelés hatása és a keleti kultúra szeretete mindig visszaköszön. Hesse írásainak középpontjában az útkereső ember áll, akivel bejáratja a mennyet és poklot, az egység megélésének reményében. A legolvasottabb német író, a hippinemzedék egyik idolja. 1946-ban Nobelt is kapott.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Hermann Hesse fura író. Az egyetemeken inkább kortársait, Thomas Mannt és Robert Musilt oktatják, Hesse viszont népszerű. Műveit hatvan nyelvre fordították le, és több mint 120 millió példányban keltek el. Maga Thomas Mann lobbizott barátja Nobel-díjáért a Svéd Akadémián (sikeresen, Hesse 1946-ban megkapta), de aztán a hatvanas években Hesse a német kritikusok körében kezdett ciki lenni. Amerika viszont ekkor fedezte fel őt, valóságos Hesse-láz tört ki, főleg a fiatalok találták meg regényeiben a vágyott szellemi útmutatást. Magyarországon csak a nyolcvanas évek közepén lett közismert szerző. Életművét a Cartaphilus adta ki.

Főművének Az üveggyöngyjáték-ot tartják, legnépszerűbb regénye viszont A pusztai farkas. De ha most ismerkedsz Hermann Hessével, nem biztos, hogy ezzel a kettővel érdemes kezdeni. Mi inkább a lenti sorrendet ajánljuk: így szépen lassan húz be Hesse világa.

1. Narziss és Goldmund

Hessét nagyon foglalkoztatta a vallás (szülei misszionáriusok voltak), a világ szép és mocskos arca, a mód, ahogyan emberi céljainkat elérhetjük, ahogyan fejlődhetünk és előre léphetünk. A szenvedélyek világa, szembe állítva a szellem útjával. Az ellentéteket két barát életútján keresztül állítja szembe egymással ebben a regényében.

A Narziss és Goldmund a középkorban játszódik. A két főhős barátsága egy kolostorban kezdődik, és ott is kristályosodik ki különbözőségük. Narziss-t a tudás, a kolostori út, a rend és a szellem tiszta szépsége, míg Goldmundot a művészet, a benne rejtőző káosz, az élet nyüzsgése, örömei és szükségszerű, olykor hatalmas bukásai vonzzák. És ezek az irányok meg is határozzák életüket: Narziss lépésről lépésre halad előre szellemi és hittanulmányaiban, egészen addig, míg a kolostor vezetője nem lesz, míg Goldmund szökése után beleveti magát az életbe. Nőcsábász lesz belőle, aki asszonyok ölelésében, az alkotás mélységeiben az emberölésig feszíti magát, hogy elbukva éledjen újjá - ahogy Narzissal-al a barátságuk is újraéled a mű végén.


2. A pusztai farkas

A pusztai farkas a hatvanas évek hippimozgalmának egyik vezérkönyve (bár Hesse valószínűleg nem értette volna meg a hippiket), amely az emberi lélek, a kispolgári létbe kényszerített megkeseredett szabad farkas örvénylését mutatja be, a fertőbe, a kábítószerekbe és ezekből a szellemi magasságokba emelkedve. Központi témája a szabadság, ami rombolhat és teremthet, de végül elvisz a legfontosabbig: önmagunk megismeréséhez, a ránk ragasztott maszkok levetéséhez.

3. Sziddhárta

A Sziddhárta egy egységes, mélyen emberséges regény, melyet Hesse hindu regének nevez. A történet magja ismert: Sziddhárta Buddhává érése. Ez is fejlődésregény, a szabadság felé, az Egy megtalálásáig, amely Hessének nem Isten, vagy Buddha, nem Kelet vagy Nyugat kiváltsága, hanem minden értelme, a szeretet, az egység, a végső harmónia. Egy emberi fejlődés (és nem isteni kinyilatkoztatás!) bemutatása, a gazdagságtól az önmegtartóztatás túlzásáig, a kéjtől és szerelemtől a csömörig, a szeretet gúzsba kötésétől az elengedésig. Hesse a regényt az első világháború után írta. Házassága megromlott, ő Junghoz ját analízisre. Az indiai kultúra iránti régi családi eredetű rajongást (egyik nagyapja India-kutat volt, szülei Indiában teljesítettek misszionáriusi szolgálatot) elevenítette fel (nem először életében), hogy segítségével megújuljon.

4. Az üveggyöngyjáték

Valakinek a nagybetűs Remekmű, számomra kuszább és kevésbé érthető, mint a fenti művek, így kevésbé varázslatos is. 1946-ban ezért a művéért kapta Hesse a Nobel-díjat, így mint írói pályája betetőzését emlegetik. Az üveggyöngyjáték egy képzeletbeli társadalmat mutat be a jövőben, ahol az emberek egy kisebb elit csoportja, egy elszigetelt rendbe tömörülve különleges szellemi játékot fejleszt kii, ez az üveggyöngyjáték. Az elefántcsonttoronyban az író vezetésével bolyongunk, és persze elveszünk. Ahogy a főhős, mi is egyre jobban keressük és várjuk a hibát, a tökéletlent, az emberit. És talán ez a könyv nagysága is, hogy megmutatja az embernek: a tökéletes steril szépség helyett keresse azt, ami tökéletlen, és emberi.

5. Demian

Egy fiú kiszakadása a tiszta, fehér polgári létből, a beburkoló anyai melegből és apai szeretetből, kipillantva, majd kizuhanva a gyermeki világból, a kamaszkor sötétségein és lázadásán keresztül a felnőtté érésig, a belső szabadság eléréséig. Egy szellemi kísérő - Demian - vezeti a főhőst, segítve elmozdulni a fiúnak élete vakvágányairól, engedve, hogy megtapasztalja kudarcait, hogy önmaga részeit megismerve léphessen tovább, előre. Hesse regényében újra feltűnik a bátorság, a belső erő és a hozzá kapcsolódó nyughatatlanság, amely önmagunkhoz kell, hogy merjünk belemerülni az életbe, merjünk megismerni és elengedni, és közben szembe nézzünk azzal, akik valójában vagyunk. A Demian Hesse sok más regényéhez hasonlóan önéletrajzi ihletésű. Akkor írta, amikor éppen nagyon összecsaptak a feje fölött a hullámok, feleségéről kiderült, hogy skizofréniával küzd, ő éppen idegösszeroppanást kapott, végül barátjánál, Gusto Gräsernél lel menedéket, aki segít Hessének talpra állni. Alakját az író a Demian-ban meg is örökítette.

Kedvenc idézetünk:

"Mindenkinek csak egyetlen igazi megbízatása van: hogy önmagára találjon. Végezheti, mint költő, mint őrült, mint próféta, vagy mint bűnöző. Ez nem a mi dolgunk, sőt végső soron jelentősége sincs. Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk saját magunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
/Hermann Hesse/

Forrás: [origo]

Korábban: Hol kezdjük olvasni Mario Vargas Llosát?


Gesztesi Anita