Az Agave veszi át a Maigret-sorozat kiadását

Vágólapra másolva!
A Park kiadó abbahagyja a Maigret-regények kiadását, ezentúl a krimire és sci-fire specializálódott Agave lesz George Simenon életművének magyar gondozója. Az összes regényt kiadják újra, de azokkal kezdik, amelyek még nem jelentek meg magyarul. Viszont nemcsak Maigret-re akarnak koncentrálni, kiadják Simenon kevésbé ismert roman durjeit is.
Vágólapra másolva!

A Park kiadó 2004-ben kezdte el Maigret-sorozatát, eddig 35 könyvet adtak ki belőle, vagyis évente átlagosan ötöt. A kiadónak most járt le az adott időszakra megvásárolt joga, és mivel a "sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket", ezért abbahagyják a kiadást - tudtuk meg tőlük.

Az Agave vezetője, Varga Bálint elmondta, őket a francia jogképviselő kereste meg, hogy érdekes lenne-e számukra Simenon kiadása. "Szerintem Kiskunmajsán is lehetett hallani, ahogy üvöltözök: 'IGEN!'". Az Agave az összes Simenon-regényt szeretné kiadni (vagyis azt is, amit a Park már korábban kiadott), egyelőre azzal kezdenek, ami még nem jelent meg magyarul. Ráadásul nem csak a Maigret-krimiket tervezik megjelentetni, hanem Simenon kevésbé ismert roman durjeit is.

"Ezek pszichológiai bűnregények, amelyek inkább a bűn elkövetését írják le, mintsem az elkövető megtalálását" - magyarázza Varga Bálint. A sorozat szerkesztője a francia krimik nagy szakértője - és a Debreceni Egyetem Francia Tanszékének adjunktusa -, Kálai Sándor. Az ő számításai szerint Simenon roman durjei közül kb. 40-50 nem jelent meg magyarul, a Maigret-krimik közül pedig kb. 20. Ezek kiadásával kezdene az Agave. A tervek szerint évente 4-6 kötetet jelentetnek meg, felváltva egy Maigret-t és egy roman durt. A Simenon-sorozat egy Maigret-regénnyel és egy Maigret-novelláskötettel márciusban indul. A híreket, megjelenéseket az új Maigret-honlapon lehet nyomon követni.

A kísérlet izgalmas: az Agave eddig keveset foglalkozott klasszikus krimiszerzőkkel (pl. Dashiel Hammettet kezdték el kiadni), viszont az utóbbi években olyan brandet - és vele együtt olyan lelkes és lojális rajongótábort - épített ki, hogy simán elképzelhető, hogy képesek egy olyan szerzőt népszerűvé tenni olvasói körükben, amely más kiadónál nem volt sikeres. Vagyis: kezdődhet a Simenon-reneszánsz. A borítókkal nem lesz könnyű dolguk. Bár az Agave pont híres szép borítóiról, a Park Maigret-sorozatának egyik nagy vonzereje viszont épp a stílusos, jól kitalált borító volt. Az Agave Simenon-sorozatának borítóit Kuszkó Rajmund, a kiadó művészeti vezetője készíti, a terveket elnézve hasonló ízlésvilág mentén haladnak ők is.


Dömötör Ági