A Sziget szervezőit eddig rendre az a kritika érte, hogy nincsenek igazi sztárzenekarok a fesztiválon. Idén azonban egy szavunk sem lehet, hiszen a Nagyszínpadon az egyhetes együttlét záróattrakciójaként a manchesteri Oasis lép fel. Legfeljebb azt sajnálhatjuk, hogy nem fénykorában láthatjuk a britek első számú zenekarát, amikor még nagyobb élvezet volt a dalaikat hallgatni, mint a botrányaikon csámcsogni. Igaz, kész csoda, hogy a kezdettől fogva ingatag, Noel Gallagher zajos kivonulása után pedig kifejezetten kaotikus európai turnéjuk egyáltalán eljutott idáig: nem biztos, hogy ez még egyszer sikerül nekik.

Liam és Noel: testvérek között is megérnek
több millió fontot
Amikor egy zenekar feloszlik, vagy kiválik belőle az egyik tag, általában kreatív vagy személyes ellentétekre szoktak hivatkozni. Noel Gallagher egyértelműen az utóbbi okból kifolyólag hagyta faképnél zenekarát, az Oasist, az európai turné közepén, konkrétan: elege lett kezelhetetlen, alkoholista öccséből, az énekes Liamből.

Persze, a két Oasis-sztár sosem jött ki jól egymással.

Viszálykodásuk, rivalizálásuk, lévén testvérek, tulajdonképpen természetes, a "két dudás egy csárdában" ordenáré veszekedései, bunkózásai ráadásul még szórakoztatóak is voltak, egészen mostanáig, amikor elérkezett az a pont, hogy gyanússá vált: acsarkodásaikat nem annyira a tudatos image-ápolásnak ("egyszerű proligyerekek vagyunk"), vagy a siker-pénz-csillogás átkának lehet betudni többé, hanem valódi krízis fenyegető árnyéka vetült a két testvérre.


Ezt nektek!
A válság oka abszurd módon az, hogy Noel Gallagher "felnőtt": a gitáros-dalszerző, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy teázás helyett is drogozik, harmincon túl abbahagyta - de legalábbis jelentősen mérsékelte - a kábítószer-fogyasztást, kislánya születése után pedig egyre-másra hangoztatja, hogy az apaság sokkal fontosabb számára, mint az Oasisszel koncertezni (ahogy ezt demonstrálta is). Ezzel szemben Liam, az "öcskös" továbbra is hű marad egyik korai daluk refrénjéhez - "ma este rock'n'roll sztár vagyok" -, és a jelek szerint ezen nem is akar változtatni. A két testvér viszonya tipikusan se veled, se nélküled, és azzal ők is tisztában vannak, hogy ha bármelyikük végleg kilép, az az Oasis végét jelenti - legalábbis ahogyan most ismerjük a zenekart. A kérdés most már csak az, hogy ez melyiküket izgatja kevésbé.

Régi új arcok az Oasisben
A koncertbeszámolókból úgy tűnik, hogy amikor nem dobálják meg őket, mint a svájci és legutóbb portugáliai fellépésükkor, Liam egymaga is képes diadalra vinni a zenekart, karizmája, hangja mit sem vesztett erejéből, így - bármikor - képes elterelni a figyelmet Noel kínzó hiányáról (az európai fesztiválokon az idősebbik Gallagher helyett Matt Deighton, Paul Weller egykori gitárosa játszik). A stúdióban azonban Noel a főnök: ő írja-hangszereli a dalokat, ő az, aki meghatározza a zenei csapásirányt (amely eddig meglehetősen egyenes úton halad), Liam az ő szövegeit énekli. Bár a zenekart 1993-ban Liam alapította, és Noel csak hosszas rábeszélés után tudott bekéredzkedni, a nagytesó mind a zenét, mind öccse szövegeit trágyának minősítette, és magára osztotta a zeneszerzői feladatokat. (Azóta mindössze egyszer tett kivételt, a legutóbbi, Standing On The Shoulders Of Giants albumon, amelyre felkerülhetett a Little James című érzelmes dal, amit Liam az azóta elhidegült felesége, Patsy Kensit előző házasságából született fiához írt.) Nem vitás, hogy ha kenyértörésre kerülne sor, Liam találna maga mellé új gitáros-dalszerzőt, sőt, ami azt illeti, már a ritmusgitáros Bonehead (Paul McArthurs) és a basszista Guigsy (Paul McGuigan) tavalyi kiválása után kialakult jelenlegi felállásban is van kettő - a Ride és az erős Oasis-fixációt mutató Hurricane #1 egykori vezetője, a jelenleg basszusgitárosként foglalkoztatott Andy Bell, illetve Gem Archer, a kérészéletű "kis Oasis", a Heavy Stereo volt frontembere -, Noel nélkül azonban nem beszélhetünk Oasisről. Hasonlóképpen, Noel szólóban is megállja a helyét - kifejezetten jó hangja van, ahogy az az általa énekelt Oasis-dalokból kiderül -, de soha nem lenne jó frontember belőle. A két Gallagher egymásrautaltsága, ami eddig vitte előre a szekeret, és többszörös milliomossá tette őket (Noel két éve vett egy Rolls-Royce-ot, pedig nem is tud vezetni), mára már inkább kényszernek tűnik, mint egy rossz párkapcsolatban, amit már csak a megszokás és a váltástól való félelem tart össze.

Amikor a zenekar számára világsikert hozó (What's The Story) Morning Glory? album megjelent, Noel Gallagher azt nyilatkozta, szerinte még három lemez van az Oasisben. Ebből eddig kettő megjelent - a Noel saját bevallása szerint heroinmámorban született, ennek megfelelően kusza és zavaros Be Here Now, illetve az elfáradt Oasis-hangzást némi groove-injekcióval felfrissítő új album -, tehát egy lemez még hátravan - és ez akkor is biztos, ha ezt a kijelentését Noel csak nemtörődöm antisztár-megjegyzésnek szánta.

[origo]

Ajánló:

Naprakész információk.