Eminem másodjára kerüli el a börtönt

Vágólapra másolva!
Egy év próbaidőre felfüggesztették Eminemet, akit ezúttal egy tavaly júniusi incidens miatt állítottak bíróság elé. A dalaiban Slim Shady alteregót használó rapper egy parkolóban szóváltásba keveredett az Insane Clown Posse rapzenekar turnémenedzserével, és fegyverével hadonászott. Áprilisban egy hasonló ügy miatt két év felfüggesztett büntetést szabtak ki Eminemre.
Vágólapra másolva!

Tavaly júniusban a Michigan állambeli Royal Oak egyik üzletének parkolójában összeszólalkozott egymással Eminem és a riválisnak tekintett Insane Clown Posse rapzenekar turnémenedzsere. Szemtanúk állítása szerint a heves vita során a fehér rapper fegyvert rántott, és fenyegetően hadonászott vele.

Az incidensből kifolyólag Eminem ellen vádat emeltek fegyverrejtegetés és fegyverlóbálás címén. Az eredetileg június 5-re kitűzött tárgyalást végül június 28-án tartották meg egy Oakland megyei (Michigan állam) bíróságon. A rappert egy év felfüggesztett börtönbüntetésre, 2360 dollár bírság és perköltség megfizetésére, valamint "az ifjúságot jótékonyan befolyásoló" társadalmi munka elvégzésére ítélték. Az ügyben döntő bírónő indoklásában elmondta, hogy mivel Eminem fegyvere nem volt töltve, és így minimális volt a személyi sérülés okozásának lehetősége, nem tartotta indokoltnak tényleges börtönbüntetés kiszabását. (Eminemnek volt engedélye a szóban forgó 9 milliméteres félautomata pisztolyra, de csak a tartására, nyilvános helyen viselésére már nem.)

A bírónő ugyanakkor határozottan a rapper értésére adta, hogy ha a próbaidő alatt csak egyszer is "megbotlik", már nem lesz ilyen kíméletes. Eminem most akár öt év börtönt is kaphatott volna.

Idén áprilisban egy hasonló ügy miatt - egy detroiti éjszakai szórakozóhely előtt Eminem pisztollyal ütlegelt egy férfit, akiről azt hitte, hogy feleségével, Kimberlyvel csókolózott - két év próbaidőre bocsátották a rappert. Számos feltételt is szabtak, melyek közül rá nézve a legszigorúbb az, hogy csak külön engedéllyel hagyhatja el az Egyesült Államokat.

A június 28-i tárgyalással egyébként az Eminem ellen folyamatban lévő összes büntetőperes eljárás lezárult.