Külön slágerlistájuk lehet a halott popsztároknak

Amerikai rádióállomások nyomására elképzelhető, hogy hamarosan külön slágerlistát vezetnek be a posztumusz albumok számára. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy milyen nevet adjanak neki.

2Pac

A popsztárok halála mindig megugrasztja lemezeik eladási mutatóit. A lemeziparon belül pedig szinte külön üzletággá nőtte ki magát az elhunyt előadók hátrahagyott felvételeinek megjelentetése. A "posztumusz biznisznek" az elmúlt néhány évben a stúdiótechnológia fejlődése adott újabb lendületet; ma már lehetséges, hogy akár apró szöveg- és zenefoszlányokból komplett új dalokat varázsoljanak. Erre jó példa a Free As A Bird című Beatles-dal, amelyen John Lennon éneke egy réges-régi demófelvételről származik, ehhez komponáltak zenét a többiek 1995-ben.

A halott popsztárok "hangos hagyatékának" kiárusítása óriási üzlet, és akadnak olyanok is, akik haláluk óta nagyobb karriert futottak be, mint amikor még éltek. Közülük is kiemelkedik az 1996 szeptemberében meggyilkolt rapper, 2Pac, akinek a neve alatt idáig nyolc posztumusz album jelent meg (nem számítva a válogatásokat, illetve a verseit fekete művészek tolmácsolásában a közönség elé táró lemezt), a legutolsó idén márciusban, Until the End of Time címmel, és rögtön az amerikai lista élére került.

A kiadók azzal is tisztában vannak, hogy a "nagy halottak", mint Elvis, Bob Marley vagy Jimi Hendrix nevével bármit piacra lehet dobni, az garantáltan siker lesz.

Ezek után logikusnak tűnik az ötlet, amit több amerikai rádióállomás is támogat: legyen egy külön slágerlistájuk a posztumusz lemezeknek.

Mike Shalett, az amerikai lemezeladási mutatókat mérő Soundscan alapítója nem tartja kizártnak, hogy ez megvalósuljon, bár, mint elmondta, ennek van egy komoly akadálya: "Mi legyen a neve? Halállistának mégsem hívhatjuk. Szóval nehéz ügy."