Bartók és Szigeti a 13. Colmari Zenei Fesztivál középpontjában

Vágólapra másolva!
Magyarország és a hegedű áll a július 4-én megnyíló és 15-ig tartó 13. Colmari Zenei Fesztivál műsorainak középpontjában. A művészeti vezető a neves orosz hegedűművész, Vlagyimir Szpivakov.
Vágólapra másolva!

A fesztivál során Colmar három pontján 22 koncerten három zenekar - élükön öt karmesterrel -, két vonósnégyes, egy kórus és mintegy húsz szólista szólaltatja meg Szigeti repertoárjának műveit, valamint ritkábban hallható zeneműveket.

Július 5-től fellépnek a magyar nemzeti filharmonikusok, 13-án és 15-én pedig a Budapesti Fesztivál Zenekar - Kocsis Zoltán, illetve Fischer Iván vezényletével -, továbbá a Kodály- és a Takács-vonósnégyes, Schiff András és Ránki Dezső zongoraművészek, Perényi Miklós gordonkaművész és számos fiatal zenész.

"Ez a colmari fesztivál egyúttal tiszteletadás a magyar kultúrát és abban Bartók muzsikáját a világban felragyogtató Szigeti József (1892-1973), a magyar származású hegedűművész emlékének" - jelentette ki Szpivakov.

A magyar zene és és a magyar művészek colmari szereplése a franciaországi Magyar Kulturális Évad, a MAGYart egyik kiemelkedő eseménysorozata lesz.

A megnyitó koncert mintegy fémjelzi az idei Fesztivál tematikáját: az orosz nemzeti zenekar műsorán szerepel Hector Berlioz két remekműve, a Rákóczi-induló és a Faust elkárhozása, valamint Bartók Béla 3. zongoraversenye és Johannes Brahms hegedűversenye. Vezényel Vlagyimir Szpivakov. Szólisták: a francia származású Mihail Rudy zongoraművész és a magyar Baráti Kristóf hegedűművész.

Szigeti József 1940-től az Egyesült Államokban, az 1950-es évek elejétől Svájcban élt. A klasszikus előadói stílus híve, Bartók barátja, hangversenypartnere, műveinek propagálója volt. Nagy sikerű könyvei: Beszélő húrok (1947) és A hegedűről (1968).

(MTI)