Elhunyt Chet Atkins

Vágólapra másolva!
Elhunyt a countryzene legendás gitárosa, Chet Atkins. Hetvenhét éves volt, június 30-án érte a halál Nashville-i otthonában érte.
Vágólapra másolva!

A zenei életben csak Mister Guitarként (Gitár úrként) emlegetett Atkins már évek óta rákbetegségben szenvedett. Először 1973-ban, majd 1997-ben gerinc- és agydaganatot állapítottak meg nála, így számos műtéten esett át. Temetését kedden tartják.

Atkins 1924. június 20-án látta meg a napvilágot a Tennessee állambeli Luttrellban. Chester Burton Atkins apja zenetanár volt, fivére pedig Les Paullal, a contry másik kiváló gitárosával játszott együtt. Ötéves korában kezdett el zenét tanulni, és előbb hegedült, majd dixielandet játszott, de csakhamar áttért a folk- és countryzenére. Az első komoly szerződést 1947-ben kötötte vele az RCA lemezkiadó. A countryzene Nashville-ben meködő "szentélyében", a Grand Ole Opryban 1948-ban mutatkozott be, és a 40-es évek végén az akkor már Amerika-szerte ismert Maybelle Carterrel és a Carter Familyvel koncertezett.

Első lemeze, az Atkins, Gallopin, Guitar 1953-ban jelent meg, és az 50-es évek közepétől sorra készítette saját albumait. Emellett készültek felvételei Elvis Presley-vel, az Everly Brothersszel, Floyd Cramerrel, Boots Randolph-fal, Hank Williamsszel, Jim Reevesszel, Hank Snow-val és másokkal. Őt tekintik a Nashville-i hangnak nevezett stílus megteremtőjének.

A hatvanas években remek kettősöket produkált Les Paullal, Hank Snow-val, Doc Watsonnal. Az évtized végén az RCA alelnöke lett, és létrehozta a Studio B-t, amely többek között Bobby Bare-t, Dolly Partont és Proter Wagonert indította el a világsiker felé. A hetvenes évek végéig volt "felelős állásban" az RCA-nál, majd a Columbiához távozott, s egészen a kilencvenes évek végéig készített lemezeket.

Chet Atkins kivételes képességű gitáros volt, az egyik legjobb a XX. században. Példaképének tekintette őt Duane Eddy, George Benson, Mark Knopfler és George Harrison is. Száznál több lemezt adott ki, és a mennyiség nem ment a minőség rovására. Bizonyítják ezt Grammy-díjai, countryzenei trófeái és nem utolsósorban az a tény, hogy érdemei elismeréseként évtizedekkel ezelőtt bekerült a countryzene halhatatlanjai közé.

(Magyar Hirlap)