MAGYart: Magyarország a Perigord-i Fesztivál középpontjában

Vágólapra másolva!
A magyar komolyzene lesz a központi témája az egyik legnevesebb franciaországi kulturális seregszemlének, az 1983-ban indult ésimmár 19. alkalommalmegrendezendő Périgord-i Fesztiválnak. Az augusztus 2-án kezdődő fesztivál keretében többek között olyan neves magyar együttesek, alkotók lépnek fel, mint a Muzsikás Együttes, az Auer Vonósnégyes, vagy éppen a Budapesti Bábszínház, a francia előadók pedig magyar műveket is bemutatnak majd koncertjeiken.
Vágólapra másolva!

A "Dunától a Dordogne-folyóig: magyar variációk" nevet viselő idei rendezvénysorozat a franciaországi magyar kulturális évad programjai közé illeszkedik, így a szervezést, többek között a magyar művészek kiutaztatását a magyar kulturális tárca és a Hungarofest is támogatta.

A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján 8-10 ezer vendéget várnak a fesztivál keretében szervezett 15 előadásra. A rendezvénysorozat színhelye, a Dordogne-folyó völgye csodálatos várkastélyairól, természeti szépségeiről, no meg a világhírű lascaux-i barlangfestményekről ismert, de egyre több az olyan turista, aki nyaranta kimondottan e fesztivál miatt látogat a nyugat-franciaországi tájegységbe.

A fesztivál elnökét, Jean-Luc Soulét számos szál fűzi Magyarországhoz, hiszen 1994 és 1998 között a budapesti Francia Intézet igazgatója volt. Így azután már korábban is meghívott időnként egy-egy magyar művészt a seregszemlére (1997-98-ban például Kocsis Zoltánnak és Perényi Miklósnak tapsolhatott a francia közönség), de ez az első eset, hogy az egész fesztivál magyar témák köré szerveződik.

Korábban az [origo]-ban:

Bartók és Szigeti a 13. Colmari Zenei Fesztivál középpontjában