Hobo: Sohasem éreztem magam négernek

Vágólapra másolva!
Földes László alias Hobo neve fogalom - és nemcsak a honi rockzenében, hanem a kulturális életben is. Az amerikai blueszene egyik avatott magyarországi "követe", énekesként, dalszerzőként közel 25 éve áll együttese, a Hobo Blues Band élén. Emellett író - Rolling Stones-könyve nemcsak a Nagy Generáció korosztályának kedvenc olvasmánya -, színész, előadóművész, aki - többek között - Jim Morrison, József Attila, Allen Ginsberg, Viszockij verseiből rendezett önálló esteket. Az 56 éves "Bohóc" július 16-án a Társalgóban járt.
Vágólapra másolva!

Mivel foglalkozol mostanában? (blabla)

Hobo: Készen vagyok egy lemezzel, amelyet a Ghymes zenekarral írtunk, és Bakaballada a címe. Ezen kívül dolgozom egy könyvön, melynek Az én Rolling Stonesom a munkacíme, és a zenekar 40. születésnapjára jelenik majd meg, jövőre.

Mostanában a kifulladás jeleit tapasztaltam. Azt érzékeltem, hogy egészen más számokat akartál játszani, mint, amiket a közönség akart. Vagyis a közönség még a rock and rollos slágereket kéri, Te pedig az elgondolkodtató számokat nyomod jobban, amitől néha nagyon leül a hangulat. (purplerain)

Hobo: Én úgy gondolom, hogy az utolsó két-három évben a zenekar nagyon komoly lendületet kapott, és az utolsó két évben inkább elgondolkodtató dalok születtek, és én unom a régi számaimat. Úgy érzem, hogy életemben a legjobb formámban most vagyok. Ez nagy szerencse, és nyilván aki csak egyszer lát egy évben karácsonykor, az nem érzékeli ezt.

Mi az a 3 legfontosabb dolog, amit már elértél, és mi az a 3, amire még vágysz? (Dom)

Hobo: Van családom, zenekarom és azt csinálok, amit akarok. Egy kívánságom van, hogy ez a korszak minél tovább tartson.

Mit tartasz legfontosabbnak eddigi munkáid közül? A könyveket, a lemezeket, vagy a verseket? (Guest86722)

Hobo: Ahogy elkészültek, már nem érdekelnek. Az én véleményem messze esik a közönségétől. Sokkal kevésbé értékelem a szüleményeimet, mint mások, és nem tudok sorrendet felállítani közöttük. Egyik lemezzel sem vagyok elégedett, inkább csak dalokkal. És egy-egy előadóesttel, koncerttel.

Mit olvasol mostanában? (Dom)

Hobo: Tegnap kaptam egy Rushdie könyvet, de még nem kezdtem el olvasni, és a címét sem tudom.

Kik a zenei példaképeid? (freshi)

Hobo: Példaképeim nincsenek, de mestereim annál inkább. A magyarok közül a Kextől és személyesen Baksa Soós Jánostól tanultam. De több mint 30 éve része az életemnek a Rolling Stones, a Doors, a Jethro Tull, Bob Dylan, Muddy Waters stb.

Mick Jaggerrel sikerült találkoznod már? (popsikutya)

Hobo: Budapesten, 1995-ben a Stones koncert előtt.

Hallgatsz valamilyen rádiót? Mit szólsz a jelenlegi kereskedelmi adókhoz? (Guest86722)

Hobo: Nem hallgatok rádiót.

Akkor csak újságot olvasol? Melyiket? (Guest86722)

Hobo: A Népszabadságot, és a teletextet.

A Vadászathoz szeretnék gratulálni, szerintem egy kivételes alkotás. Mondjuk ehhez hozzájárul Póka Egon zenei munkássága. Elképzelhetetlennek tartod a vele való közös munkát valaha is? (popsikutya)

Hobo: Igen.

Mire vezethető vissza ez a negatív hozzáállás Pókával kapcsolatban? (popsikutya)

Hobo: Ez magántermészetű, és nem tartozik a közönségre.

Mikor folytatódik a Vadászat? (blueser)

Hobo: Színházi előadás lesz belőle, pontosabban szcenikus koncert 2002 tavaszán. Két felvonásban, 35 dallal és a zenekaron kívül 4 szereplővel. Színhelye az Új Színház lesz.

Annak idején értek titeket támadások a Vadászat miatt? Leesett az akkori rezsimnek, valójában miről is van ott szó? (popsikutya)

Hobo: Bizonyos dalokat és verseket letiltottak az albumról. Petőfi Sándor két versét, és Faludy Györgytől is egyet. Valamint néhány saját dalszöveget is. De mégis úgy érzem, hogy a művet nem érte csorba, mert a jelentése az nem sérült.

A Vadászat születésében mekkora szerepe volt a személyes élményeknek, elsősorban édesapádra gondolva, aki egy időben ezt a "szakterületet" is felügyelte? (Guest70646)

Hobo: Egész kis gyermekkoromban volt egy nagyon rossz élményem egy szarvasvadászaton, és soha többet nem mentem vadászni. A többi élmény az másfajta vadászatokhoz kapcsolódott.

Mit gondolsz a hazai rockéletről? Kiket tartasz tehetségesnek? Ismered az újakat? (freshi)

Hobo: Nem igazán van rálátásom, és úgy érzem, hogy a rock kifulladóban van, más irányzatok divatosabbak. De lehet, hogy nincs igazam.

Kit tekintesz célközönségednek? (Guest19328)

Hobo: Nincs ilyen, boldognak érzem magam, bármilyen nemzedék, vagy társadalmi réteg tagjai eljönnek és meghallgatnak

Mennyire maradandó egy-egy koncert emléke, van-e amire nagyon szívesen visszaemlékszel? (Dom)

Hobo: Egy idő után mindegyik kihullik az emlékezetemből, függetlenül attól, hogy mélységes vagy gyönyörűséges volt-e. Úgy hiszem, hogy a két héttel ezelőtti Jim Morrison emlékkoncert egy pár hónapig velem lesz.

Mit gondolsz a Szigetről? Megérint téged a hangulata? (freshi)

Hobo: Úgy érzem, hogy nagyon sok minden ott van, ami az elején nem volt, és ami nekem nem tetszik. De mégis több olyan dolog van, ami tetszik, és ez a lényeg. A Sziget már nem "egy sziget" a világban, hanem része annak. Ezért kár, de még mindig sokkal nagyobb öröm, hogy van.

Mi a véleményed a Sziget-Tarlós-Melegek konfliktusról? (popsikutya)

Hobo: Szerintem nem kellene senki kitiltani a Szigetről. Nagyon sok minden van, amit nem szeretek, mégis jelen van a Szigeten. Nekem leginkább a magyar népzene, néptánc, és a népművészet hiányzik onnan.

Milyen a viszonyod Schuster Lóránttal? (Guest19328)

Hobo: Nincs vele semmilyen viszonyom.

Ha nagyon elfáradsz, mi az amivel fel tudsz töltődni? (Dom)

Hobo: Játszom a gyerekeimmel.

Mennyi idősek a gyerekeid? Szigorú apának tartod magad? (Guest86722)

Hobo: 28, 12 és 3 éves gyerekeim vannak, és van már két unokám is. Egyáltalán nem vagyok szigorú. Vagy ugráltak a fejemen, vagy ugrálnak.

Szoktál internetezni? (freshi)

Hobo: Nagyon keveset, nem érek rá. De a honlapomat mindig megnézem, és nagyon nagy örömöt szokott szerezni nekem.

Magyarnak vagy inkább világpolgárnak érzed magad? (Guest19328)

Hobo: Magyarnak érzem magam.

Mennyire tartod a kapcsolatot a mai fiatalokkal, szoktál-e egyetemeken stb. fellépni? (Dom)

Hobo: Úgy gondolom, hogy az utolsó négy-öt évben ez a 15 évi szoros kapcsolat fellazulóban van, és a mostani egyetemisták már kevésbé érdeklődnek az ilyen fajta zene, irodalom és magatartás iránt. És irántam is, de ez természetes.

Mi a legfontosabb dolog, amit a gyerekeidnek feltétlenül meg akartál tanítani? (Adas)

Hobo: Sok dolog van, és ezek között nincsen fontossági sorrend, de mégis a szeretetet és mások tiszteletét tartom a legfontosabbnak. És a szeretetben benne van a hit is.

Miért pont József Attila? (Guest86722)

Hobo: Az ember nem tudja minden cselekedetét megmagyarázni, és én nagyon sokszor ösztönösen teszem a dolgomat. Sohasem terveztem azt, hogy verseket fogok mondani, és úgy gondolom, hogy József Attilához tudat alatti dolgok kötnek.

Milyen érzés volt filmet forgatni (Kopasz kutya, Kutyából szalonna)? Szívesen folytatnád? (freshi)

Hobo: A Vadászatból szeretnék filmet csinálni, de tudom, hogy ez soha sem sikerülhet.

Mi kéne a Vadászat megfilmesítéséhez? (Adas)

Hobo: Pénz. Az anyag kész van, rendező és forgatókönyvíró is van. De pénz sose lesz.

Van olyan fiatal, aki tovább viszi az általad képviselt irányt? (Guest86722)

Hobo: Nincs.

Mit jelent számodra a hit? (Adas)

Hobo: Segítség kibírni a világot és magamat.

Van elképzelésed arról, hogyan lehetne kedvezőbb irányba terelni a hazai közízlést és érzelmi sivárságot? (freshi)

Hobo: Nincs. A probléma sokkal nagyobb és mélyebb annál, mint sem hogy én erre megoldást javasolhatnék. Ha el lehet fogadni valamennyire igényesnek azt, amit csinálok, akkor én ezt folytatnám, és folytatom is, amíg bírom. Azt hiszem, ez a dolgom.

Mi a véleményed Garamvölgyi fejtegetéséről, hogy József Attila baleset áldozata lett? (popsikutya)

Hobo: Nincs jó véleményem.

Miért szólsz be mindig a közönségnek? Tavaly a Szigeten valaki mellettem folyamatosan egy szám címét ordította, mire kiszóltál neki, hogy hagyja már a francba, az a számot nem játsszátok. De máskor is láttam már hasonlót. (popsikutya)

Hobo: Úgy gondolom, hogy a Hobo Blues Band koncertek nem a szív küldi műsorai, vagy rádiós kívánságműsorok. Az ember igyekszik nyitott lélekkel és nyitott füllel felmenni a színpadra. Ezen kívül mindig megvan a határozott cél, hogy mit szeretnénk előadni az adott körülményeknek megfelelően. Ha valaki az egész előadás alatt végig üvölti, hogy ő egy számot akar, és az belehallatszik a zenébe, és a dalok közötti szünetekbe, zavarja a kapcsolatot a közönséggel.

Mikorra tervezitek a Tiltott gyümölcs CD-t? (tajtajacsak)

Hobo: Nem a miénk a jog, és nincsenek nálunk a szalagok sem, sőt úgy hallottam, hogy azok használhatatlanok. Így a kiadás nem lehetséges.

A HBB-n belül sosem volt összeütközésed Billel az énekesi szerep miatt? (freshi)

Hobo: Nem voltak összeütközések, Hobo Blues Band volt Deák Bill Gyula előtt, és az ő távozása után 16 évvel még mindig működik. Ő egy olyan énekes, aki megérdemel magának egy saját zenekart, annak ellenére, hogy nem tud dalokat írni. A mi célunk az volt, hogy hozzá segítsük őt saját zenészi pályájának kialakításához. Ezt a célt elértük, és ez nagyon jó érzés.

Mennyiért vágatnád le a hajadat kopaszra? Mondjuk ha valaki felajánlana annyit, amennyi a Vadászat-filmhez kéne? (popsikutya)

Hobo: No comment.

Jánoska miért szállt ki a bandából? Hát a Tibusz? (popsikutya)

Hobo: Ez a formáció is, akárcsak jó néhány korábbi egy bizonyos idő után elfáradt, és nagy nehezen befejeződött. Minden különösebb harag nélkül.

Van-e olyan hely (ország, stb.), ahol még nem jártál, és mindenképpen el szeretnél menni egyszer? (Dom)

Hobo: Olaszországba szeretnék menni, hosszú időre.

Miért épp Olaszországba? (Guest70646)

Hobo: Nagyon szeretem az olaszokat, az embereket, a kultúrát, a zenét, a filmeket. A kedvenc filmem Fellini Amarcordja.

Annak idején az István a királyban nem akartak valami szerepet adni neked? Vagy te nem vállaltad el? (popsikutya)

Hobo: Én nem vállaltam, de nem a darab, hanem a rendező miatt.

És melyik szerep lett volna a tiéd az Istvánban? Lehet tudni? (popsikutya)

Hobo: Nem.

Nem érzed úgy, hogy jobb lenne, ha magyar zenét játszanátok, mint pl. a Ghymes és nem az amerikai bluest magyarul? Itt a zenei stílusra gondolok! (tajtajacsak)

Hobo: Nem érzem úgy. A tragédiát a görögök találták fel, a szimfónia, mint zenei forma sem magyar találmány. És az elégiát vagy a hexametert sem magyarok találták fel, de ettől a világ kultúrájának nagyon érdekes és mindenki által felhasználható formái ezek, akárcsak a blues. Sohasem éreztem magam négernek, mégis úgy gondolom, hogy az ebben az országban eltöltött évtizedek feljogosítottak arra, hogy ezt az önkifejezési műfajt válasszam. Vagyis, hogy örömömet és fájdalmamat ebben fejezzem ki.

Mikor lesznek megint olyan "örökzöldjeid" mint a Mata Hari, vagy a Ki vagyok én? (tajtajacsak)

Hobo: Ez rossz kérdés, mert azt mindenki maga dönti el, és nem én, hogy mi az örökzöld. Úgy hiszem, hogy a Nem lehet két hazád, vagy a Vadember túl fog élni engem.

Mit gondolsz Charlie munkásságáról? (Guest86722)

Hobo: Nem ismerem, csak felületesen.

Miért vagy mindig ilyen morc? Miért haragszol ennyire a világra? Szerintem többet kéne mosolyognod. (popsikutya)

Hobo: Nem érzem magam morcnak, és azt hiszem, életemben ilyen jól nem voltam. Ez nem jelenti azt, hogy belenyugszom abba, ami nem tetszik.

Lesz-e új Hobo Sapiens könyv? (tajtajacsak)

Hobo: 2003-ban lesz a Hobo Blues Band 25 éves, és a kiadó tervez egy díszdobozt válogatásokkal, és egy könyvvel, ami az eltelt 25 évről szól.

Tud-e még "szerelmes lenni... az életbe"? (Dom)

Hobo: Mostanában igen.

[origo]