Cintula is kever a Budapest Parádén

Vágólapra másolva!
A második Budapest Parádé - hasonlóan a berlini és bécsi Loveparade-okhoz - színes forgatagként vonul keresztül a  belvároson, de az eredeti rendezvényektől eltérően nem csupán a techno zene rajongói találják meg a számításukat az augusztus 25-én délben kezdődő Parádén.
Vágólapra másolva!

Fetisiszták a platón

Idén másodszorra szervezi meg a Budapest Parádét a Sziget Kft. A felvonuló ötven kamiont, teherautót 100 pályázó közül választották ki, a díszleten és a műsoron kívül a show-t szállító járművek műszaki paramétereit is számba vették a szervezők a válogatáskor. Csak a lassú tempót órákon keresztül tartani tudó Euro 2-es motorral rendelkező teherautók vehetnek részt az Erzsébet tér, Liszt Ferenc tér, Oktogon, Kodály körönd, Hősök tere, Felvonulási tér útvonalon átguruló menetben.

A legextrémebb kamionokat várhatóan a Capella bár indítja. Ők két járművel is képviseltetik magukat, az egyiken leszbikusok, a másikon transzvesztiták ropják majd a táncot. Szintén nagy feltűnést kelthet majd a fétis-kamion, melyen bőrruhás, láncos-ostoros fetisiszták fognak feszíteni.

Nemcsak a polgárpukkasztó vonal lesz jelen

Az utolsó pillanatban jelentkezett a Sláger Rádió, hogy kamiont szeretnének indítani - mondta az [origo]-nak Lobenwein Norbert, a Parádé szervezője. Így többek közt Szikora Róbert és Komár László is fellép az egyik mozgó színpadon, az élő zenék közti szünetekben pedig Cintula keveri a zenét. Már a tavalyi zenés-táncos felvonuláson is felléptek a techno zene világától távolabb elhelyezkedő muzsikusok is, például a tv2 kamionján Lagzi Lajcsival lehetett dáridózni. Idén azért nem zenél Lajcsi és Dáridó szimpatikusok nevű zenekara, mert máshol, a tv2 mobilpartiján lép fel Esztergomban - tájékoztatta az [origo]-t a tv2 munkatársa.

A több mint 250 magyar és külföldi DJ-t, valamint élő zenekart felvonultató parádén két olyan kamion - a Hyperspace és a Third Generation - is részt vesz, amely a bécsi és berlini Parade-on is szórakoztatta a nagyérdeműt. De rajtuk kívül szinte az összes budapesti klub és szórakozóhely, valamint számos médium képviselteti magát. Többek közt a Joy/CKM magazinok, a Satelit tévé, az m1 is indít kamiont, a Viasat3 teherautójának platóján újra láthatók lesznek a Bár szereplői, a tv2 járművéről pedig Harsányi Levente és Demcsák Zsuzsa integet majd vissza a tömegnek. A rádiók közül a Roxy, az EstFM, a Juventus, a Danubius, a Tilos és a Deejay, az újságok közül a Freee Magazin, a Check, a Wanted, a Magyar Narancs, az Ifjúsági Magazin és a Bravo vesz részt a felvonuláson.

A médiumok, szórakozóhelyek és szponzorok által indított kamionok nem keltik majd guruló reklámok sokaságát - mondta Lobenwein Norbert. Az óriási logók a városon történő keresztül hordozását úgy próbálták megakadályozni a szervezők, hogy egyrészt ellenőrizték a dekorációkat, másrészt korlátozták a szponzorok által indítandó kamionok számát.


Idősebbek is elkezdték

A tavalyi felvonuláson mintegy kétszázezren vettek részt, idén közel félmillió embert várnak a szervezők. A minél színesebb parádé és a hangulat fokozása érdekében sminkesek, kellékesek vonulnak majd a kamionok mellett, hogy bohókás külsőt kölcsönözzenek az arra vállalkozóknak.

A helyi lakosok nem tiltakoztak semmilyen hivatalos fórumon a rendezvény ellen, legalábbis a szervezőkhöz nem jutott el ilyen jellegű panasz, mondta Lobenwein Norbert. Sőt, örömmel nyugtázták, hogy az Andrássy úton lakó nyugdíjasok az erkélyekről kísérték figyelemmel a menetet, sokak közülük még táncra is perdültek egy-egy fazékkal vagy fakanállal erősítve a ritmusszekciót.

Nehéz lesz a kerekek közé kerülni

A mulatozók biztonságára 105 rendőr és egy közel 900 fős biztonsági gárda felügyel. A rendőrök elsősorban a helyszínt biztosítják. A résztvevők testi épségére a részben főiskolásokból és egyetemistákból álló biztonságiak vigyáznak, akik majd kötélkordonnal veszik körül a kamionokat, nehogy bárki a kerekek közé kerüljön. Három egészségügyi bázis is szolgálatára áll majd azoknak, akik a melegben és a tömegben esetleg rosszul lesznek. Ezekből kettőt az Andrássy úton, egyet a Felvonulási téren helyeztek el a szervezők. Drogokkal kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel tavaly - mondta a szervező.

Előtte... utána

A 16 és 22 óra közt a Dózsa György útra érkező kamionok a tavalyi 1 kilométeres szakaszhoz képest idén 2,5 kilométer hosszú területet kaptak, így remélhetőleg nem lesz akkora tumultus, mint az előző évben. A Dózsa György út teljes hossza mellett a Felvonulási tér és az Olof Palme sétány is a kamionok és a publikum rendelkezésére áll majd.

A éjjel tíz óráig tartó utcai kavalkádot a Budapest Parádé Bónusz nevű rendezvény zárja, melyre a Népstadion melletti SAP-, az Olimpiai és a Körcsarnokba várják azokat, akiknek nem volt elég a délutáni mulatság. Ezen kívül a város számos szórakozóhelyén szerveznek afterpartykat. Az Underground Recordsnál a rendezvény napján jelenik meg a Budapest Parádé CD. A Parádé hivatalos indulója egyébként DJ Sterbinszky műhelyéből származik.

A Parádé idén halkabban már augusztus 18-án elkezdődött, a Budapest Parádé Hét keretében. A kamionokat indító rádiók DJ-i adtak ízelítőt a 25-i megmozdulásból a Nyugati téren felállított standon.

A Budapest Parádé a főváros kiemelt rendezvénye, mely inkább erkölcsi, mint anyagi támogatást jelent a szervezők számára. A Parádéra a Sziget Kft. 100 millió forintot fordított, mely a szponzori hozzájárulásokból tevődött össze. Ebből fedezik a szervezés költségein túl azokat a támogatásokat, melyekkel a nehéz anyagi körülményekkel küszködő felvonulni kívánó társaságokat segítik. A többi kamionnal járó költségeket a résztvevők állják. A rendezvény tavaly nullszaldósra sikerült, idén is körülbelül ilyen eredménye számítanak a szervezők, de remélik, hogy jövőre még nagyobb lesz a Budapest Parádé, és így várhatóan pénzt is hoz majd.

Ajánlat:
Budapest Parádé