Queen emlékkoncert magyar sztárokkal

Vágólapra másolva!
A Queen alapításának harmincadik, Freddie Mercury halálának tizedik, és az együttes Népstadionban adott koncertjének tizenötödik évfordulója alkalmából magyar zenészek és énekesek részvételével nagyszabású emlékkoncertre kerül sor a budapesti Petőfi Csarnokban.
Vágólapra másolva!

A Queen Audiencia című esemény november 24-én, napra pontosan 10 évvel azután lesz, hogy a Queen énekese AIDS-ben elhunyt. Az esemény producere, a RÉM Kreatív Csoport a koncert szervezéséből származó teljes profitját a PLUSS HIV-pozitívokat és AIDS-betegeket Segélyező Alapítványnak ajánlja fel.

Az emlékezetes Wembley stadion-béli Mercury emlékkoncert mintájára itt is egy állandó zenekar szólaltatja majd meg az egyes számokat, és a dalokat más-más énekes énekli majd.

Az Audiencia egyik zenei igazgatója, Madai Zsolt (After Crying) szerint már két Queen emlékkoncert is volt Magyarországon (1992-ben és 1996-ban), de ez az első alkalom, hogy a magyar könnyűzenei élet aktuális, élvonalbeli énekeseit sikerült megnyerni a produkcióhoz. Madai Zsolt, aki egyébként az együttes dobosaként Roger Taylort fogja helyettesíteni, hozzátette: minden résztvevő nagyon pozitívan fogadta az ötletet és a felkérést.

A rendezvény másik zene igazgatója Farkas Töpi, aki egyúttal a Magyar Queen-rajongók klubjának vezetője, és tudomása szerint ő rendelkezik az országban az egyetlen olyan Red Special gitárral, ami a Brian May saját készítésű hangszerének hű mása. A gitár fontos szerepet fog játszani a koncerten, ami a szervezők szándéka szerint nem csak zenéjében, de felépítésében, fénytechnikájában is felidézi majd a Queen koncertek varázslatos, összetéveszthetetlen hangulatát.

Az [origo] kérdésére Madai Zsolt elmondta: nem árulják el előre, mi lesz a műsor, vagyis az a 24 szám, ami koncert két és fél órája során elhangzik. Elmondta, hogy elsősorban a slágerekre építenek, mivel a közönség nagyobbik része főképp ezeket ismeri. (Madai szerint a Queennek 17 stúdiólemeze van, a magyar rádióadók rendszeresen csak 4-5 számot játszanak az együttestől.) Ugyanakkor a rajongók kérésére becsempésztek egy-két kevésbé ismert dalt is. Farkas Töpi hozzátette: a Queen koncertekre jellemző struktúrát követik, vagyis meglesz a helye az akusztikus blokknak, a közönségénekeltetésnek, a Roger Taylor-féle dobütő-pörgetésnek, és a minden koncerten hagyományos számoknak is.

Énekesek:
Abebe Dániel (Back II Black)
Varga Zsuzsa és Stofi (Venus)
Takáts Tamás
Váczi Eszter (Szörp)
Behumi Dóri (Dórika és a Rombolók)
Hevesi Tamás
Pély Barnabás (United)
Ördögh "Csipa" Tibor (Hooligans)
Völgyesi Gabi (Unique)
Novák Péter (KimNowak)
Szolnoki Péter (Bon Bon)
Király Linda, valamint
Roy és Ádám.

A zenekar tagjai:
Madai Zsolt - dob (After Crying)
Lengyel Zoltán - billentyű (After Crying)
Hárs Viktor - basszus (Hobo Blues Band)
Farkas Töpi - gitár

Vokál: Wolf Kati, Urbán Orsolya és Micheller Mirtill.