Budapestre jön Tom Jones, A hang

Vágólapra másolva!
Egy örökifjú és elnyűhetetlen előadó, a hatvanésvesen is irigylésreméltó életerővel és szexepillel bíró Tom Jones ad koncertet szeptember 22-én a Kisstadionban. A mindig megújulásra képes énekes új fénykorának idején látogat hazánkba.
Vágólapra másolva!

Immár ötödik évtizedét gyűri a show businessben, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nevét mindenki ismeri. A dalait nemkülönben, hiszen számos közülük - mint az It's Not Unusual, a She's A Lady, a Green Green Grass of Home vagy a Delilah - a popzene időtlen klasszikusa, amely nemcsak a maga korában aratott sikert, de - a nosztalgia bulik, vagy éppen a manapság divatos easy listening partik révén - a mai fiatalok körében is ismert. Ezek az örökzöld slágerek még azokra is hatással vannak, akik a táncdal műfaját egyébként "nyálasnak" tartják; bombasztikus baritonjával, energikus, nyers szexualitást sugárzó előadásmódjával Tom Jones mindenkit lehengerel - nem véletlenül kapta ezt a becenevet: A hang.

Tom Jones egy dél-walesi bányászfaluban született 1940. június 7-én, Thomas Jones Woodward néven. Gyerekkorában a helyi templomi kórusban és az iskolai énekkarban énekelt, majd tinédzserként a kemény fizikai munka mellett hódolt szenvedélyének. Professzionális énekesi pályája 1963-ban kezdődött, első együttese a Senators volt. 1964-ben a Tommy Scott néven fellépő előadót felkarolta Joe Meek, a beatkorszak legendás producere és készített vele néhány felvételt, ám ezek nem keltettek nagy feltűnést. Az énekes első kislemezét 1964-ben már Tom Jonesként jegyezte, de a remélt siker elmaradt. Második kislemeze, az 1965-ös It's Not Unusual azonban óriásit szólt: Angliában vezette a slágerlistát, Amerikában bejutott az első tízbe.

A hatvanas évek volt Tom Jones csúcskorszaka, dalaival szinte folyamatosan a listák élén állt, és a szexszimbólumnak kikiáltott énekesnek sikerült betörnie Amerikába is - olyannyira, hogy előbb saját tévéshowja volt, aztán a hetvenes évek elején, a kor táncdalénekes óriásainak - Elvis, Frank Sinatra, stb. - példáját követve Las Vegasba költözött. Ebben az időben hanyagolta a lemezkészítést, hiszen a varieté-fellépések sokkal kisebb erőfeszítéssel sokkal nagyobb jövedelmet biztosítottak számára. Las Vegas-i korszaka addigi menedzsere halálával ért véget a hetvenes évek végén. Új menedzserének fiát tette meg, aki elhatározta, hogy country-sztárt farag apjából. Előadói kvalitásait dicséri, hogy néhány év alatt Tom Jones ezt a nem amerikaiak számára jószerivel bevehetetlen piacot is meghódította. Hosszú idő óta első igazi világslágerét azonban egy újabb stílusváltásnak köszönheti: 1988-ban az elektronikus tánczene területére kirándult; az eredmény, az Art Of Noise formációval közösen felvett Prince-feldolgozás, a Kiss a rádiók és a diszkók kedvence lett.

Ezután 1994-ben hallatott magáról a The Lead and How To Sing It című albummal, amelyről az If I Only Knew lett sláger. De ez a sablonos, erőtlen dance-pop dalokat tartalmazó lemez kevés volt a nagy visszatéréshez - arra további öt évet kellett várnia Tom Jonesnak. Az 1999-ben megjelent Reload című albuma segítette ismét - másodszor - karrierjét a csúcsra. Ehhez persze kellett egy "apró" trükk: a lemezen közismert popslágerek feldolgozásait adja elő többek között a The Cardigans, a The Prettenders, a Simply Red és a Stereophonics, Natalie Imbruglia, Heather Small, Van Morrison és Robbie Williams közreműködésével. A lemezről a Sex Bomb utat talált a diszkókba, Tom Jones világszerte meghódította mind a közép-, mind a fiatal korosztályt. Egy szóban összegezve: Tom Jones cool. Magyarországi fellépése 14-től 64 évesig mindenkinek ajánlott.