Kegyeletsértőnek találták John Lennon Imagine-jét

Vágólapra másolva!
Az USA elleni terrortámadás sokkja a legnagyobb amerikai rádióhálózat műsorára is rányomta a bélyegét. A Clear Channel egyik programigazgatója a pop és rock-zene klasszikus dalaiból százötven dal sugárzásának cenzúrázását javasolta. Olyan számokét, amelyek a hallgatók számára érzéketlennek tűnhetnek. A számok egy része a halálról, repülésről és pusztulásról szól. A közel 1200 rádióállomásnak csak néhány adója játszotta a "nem javasolt" számokat.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai rádióhálózat, a Clear Channel egy programigazgatója összeállított egy listát azokról a számokról, melyeket nem tart helyénvalónak a terrortámadás után.

AC/DC

A listán az R.E.M. It's The End Of The World-jén (Itt a világ vége), a Doors The Endjén, vagy az AC/DC Highway To Hell-jén (Út a pokolba) kívül olyan számok is szerepeltek, mint Louis Armstrong What A Wonderful World-je, vagy a Rolling Stones szerelmes dala, a Ruby Tuesday. A lista olyan dalokat is betiltásra javasol, mint Bobby Darin előadásában a Bicska Maxi, vagy a Bangles Walk Like An Egyptian-je.

A Clear Channel szóvivője kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint az 1170 állomásból álló hálózat egy programigazgatója a keddi terrortámadás után felbuzdulva, magától adta ki a listát. A célja az volt, hogy megnevezzen egy sor olyan dalt, ami bizonyos piacok vagy személyek számára érzéketlennek tűnhetnek. Állításuk szerint alulról jövő kezdeményezésről van szó,a listát aztán a programigazgatók egymás között terjesztettek. Erre a nyilatkozatra azért volt szükség, mert közben elindult az a híresztelés, hogy a listát vállalati felszólításra adták ki. A San Antonió-i székhelyű cég nyilatkozata szerint a Clear Channel egyik rádióállomásáról sem tiltott le semmilyen számot.

Tény, hogy a nyilatkozat elterjedt, és az állomások nem sugározták ezeket a számokat. Azonban a hálózat nem mindegyik adója vette figyelembe a javaslatot. Egy New York-i állomás, a Z100-as rengeteg dalt játszott a nem ajánlottak közül, a Q 104-es adó magyarázatképpen pedig megjegyezte, hogy éppen az ilyen "nem helyénvaló" számokat (pl. Frank Sinatra New York, New York-ját; John Lennon Imagine-jét) kellett legtöbbet játszaniuk a kívánságműsorukban.

John Lennon: Imagine

Bizonyos dalok valóban felidézhetik a tragédia képeit. Nem nehéz például asszociációs kapcsolatot találni Peter, Paul és Mary Leavin' on a Jet Plane (Repülőgépen távozom) vagy AC/DC Safe in New York City (Biztonságban New York-ban) számok esetében.

Szólásszabadságért küzdő aktivisták aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy egyáltalán született egy ilyen lista. Azt állítják, hogy mindez ellentétes a szólásszabadságról rendelkező alkotmánykiegészítéssel. Különösen nyugtalanító az eset, mondják, ha figyelembe vesszük, hogy a Clear Channel tulajdonában van minden tizedik rádióállomás az USA-ban.

"Nagyon nagy veszélyt rejt magában" mondta Nina Crowley, a MassMic, egy a zenei szólásszabadság mellett kiálló szervezet, igazgatója. "Érhető, hogy bizonyos erőszakos dalokat nem játszanak. De ez a tiltólistázás könnyen odavezethet, hogy a boltok polcairól kivonják az érintett lemezeket."

"A listán szereplő számok és a terrortámadás között néhány nagyon abszurd, számomra érthetetlen összefüggés is van, ilyen a Walk like an Egyptian (Úgy járj, mint egy egyiptomi) szám esete is"- tette hozzá Crowley.

A legfelháborítóbb szerinte mégis az, hogy az aktív politikai szerepvállalásáról ismert Rage Against the Machine minden dalát felvették a listára. "Ez éppen hogy ellenkezik az együttes mondanivalójával"- figyelmeztet a szervezet vezetője.

Ajánlat:

Clear Channel

Korábban: