Vágólapra másolva!
Chubby Checker, aki The Twist című dalával annak idején elindította a tviszt-őrületet, szobrot követel magának a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az énekes szerint kijár neki ez az elismerés, azok után, hogy a lemezipar durván mellőzte őt az elmúlt évtizedekben.
Vágólapra másolva!

Chubby Checker egy egész oldalas hirdetést tetetett közzé a Billboard amerikai lemezipari szaklapban. Ebben a 60 éves énekes azt követeli, hogy állítsanak neki szobrot a Rock and Roll Hírességek Csarnoka néven ismert clevelandi múzeum udvarán. Az előadó szerint a lemezipar évtizedek óta méltánytalanul mellőzi őt, annak ellenére, hogy ő a rock and roll műfaj egyik kulcsfigurája. A hirdetésben, amely tulajdonképpen egy nyílt levél, Checker azt írja, a szoborral végre megkapná a méltó elismerést, ami kijár neki. "Nekem ne a síromra hozzanak virágot" - szól üzenete a lemeziparhoz.

Checker azt is közölte fizetett hirdetésében, hogy ha nem kap szobrot, vissza fogja utasítani a Hírességek Csarnokának képletes panteonjába való beiktatását. Erre a kitüntetésre eddig még nem terjesztették fel, pedig szinte az összes kortársát - köztük Bill Haleyt, Chuck Berryt, Elvis Presleyt, Fats Dominót és Little Richardot - már beiktatták.

A nyílt levélre reagálva Terry Stewart, a Rock and Roll Hírességek Csarnoka igazgatója elmondta, hogy eddig még senkinek sem emeltek szobrot, ezért nem fognak Chubby Checkerrel kivételezni. Amint arról már beszámoltunk, szeptember 18-án tették közzé a Hírességek Csarnokába idén felterjesztésre jelöltek listáját - az idei kitüntetettekről decemberben döntenek.

Chubby Checker a tviszt-táncőrület kirobbantásával írta be nevét a könnyűzene történelmébe. Az Ernest Evans néven 1941-ben Philadelphiában született énekes 1959-ben, mindössze 18 évesen vette fel első lemezét. A The Class című dal még mérsékelt sikert aratott, ám a következő felvétel, a The Twist már a lista élén nyitott Amerikában és ott is maradt 15 hétig, miközben világszerte elindította a tviszt-divatot. A következő évben, 1962-ben a The Twist újra az amerikai lista élére került - a rock and roll korszakban ez a "mutatvány" egyedül Chubby Checkernek sikerült. Let's Twist Again című dala hasonlóan sikeresnek bizonyult, de Checker nevéhez fűződik több kisebb táncőrület - Pony, Limbo, The Fly - elindítása is. 1988-ban a Fat Boys rapzenekarral közösen lemezre vett új változatban a The Twist ismét a listák élvonalába jutott. Cubby Checker karrierje során világszerte több mint 250 millió lemezt adott el.

Ajánlat: