"Nem kell playback fellépéseken bohóckodnunk" - Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője a Társ

Vágólapra másolva!
A Szombathelyről indult Anima Sound System vezetője, a szülővárosa és Budapest között ingázó, de amúgy is örökmozgó Prieger Zsolt válaszolt a kérdésekre az [origo] Társalgójában január 17-én. Kitartó munkájának köszönhetően zenekara végre kitört az undergroundból, és mára már teljes jogú tagja a közönségbarát - Z+-on is játszott - magyar "alternatív" zenei színtérnek, amelynek például a Kispál és a Borz, a Heaven Street Seven, a Publo Hunny, a Quimby vagy a Neo is tagjai. Legutóbbi, Gypsy Sound Clash című albumukból eddig négyezer példány fogyott, ami ugyan nem sok, de az Anima számára nem ez a fokmérő, hanem az, hogy a modern elektronikus tánczenei színtér legjelesebb külföldi képviselőivel koncertezhetnek, dolgozhatnak együtt. És mindeddig ők az egyetlenek, akik feldolgozták a magyar himnuszt.
Vágólapra másolva!

[origo]: Zsolt, majdnem mindig te képviseled a zenekart? Miért van ez? (Guest36750)

Prieger Zsolt: A többiek kavarnak erre-arra, meg a dolgok nagy részét amúgy is én vállalom magamra. Ebből csak egyetlen dolog a nyilvánosság előtt való szereplés.

[origo]: Honnan jött a nevetek? (Guest96717)

Prieger Zsolt: Egy kósza ötlet volt. Először csak Anima volt, később, úgy '94 vége felé, a lemezjátszóba szerelmesedvén jött hozzá a sound system.

[origo]: Milyen zenét játszotok tulajdonképpen? (petiier)

Prieger Zsolt: Gőzöm sincs. Egy nagy katyvasz az egész, s addig jó, amíg gőzünk sincs róla.

[origo]: A fellépésekből és a lemezeladásokból meg tudtok élni? Vagy más munkatok is van a zenekaron kívül? (Guest36750)

Prieger Zsolt: Nem a fellépésekből élünk kizárólag, ez függetlenséget biztosít, s azt a jó érzést, hogy nem kell playback-reggeli fellépéseken bohóckodnunk. Én az Index.hu-nál dolgozom, az mp3-rovatot szerkesztem, Csonti bábokat csinál, Juci tanul, Gergő egyetemre jár, öcsém tanár és népművelő, szóval ki-ki csinálja a saját dolgát, még ha ez zabálja is az időnket. Egyelőre ez van, aztán majd meglátjuk.

[origo]: Miért nem mentek már külföldre? Ez az ország elég elveszett... (Raszta)

Prieger Zsolt: Mire gondolsz? Játszani vagy kiköltözni? Mert az előbbit csináljuk.

[origo]: És nem szeretnétek külföldön is megjelenni? Legalább ott is megtudnák, milyen király zenekarok is vannak nálunk, nem csak a nyál. (Raszta)

Prieger Zsolt: Tavaly az USA-ban Hungarian Astronaut címmel megjelent egy kompiláció. Sajnos csak az első három lemezről válogattak, és az már nem igazán a szívem csücske.

[origo]: Hogy mi a szívetek csücske, azt koncerten is észre lehet venni - pedig akad aki a "régi " számokat is szereti, sőt... (zotyka)

Prieger Zsolt: Régieket is, újakat is szeretünk, váltogatjuk őket, átmixeljük őket, nem nagyon görcsölünk sokat azon, hogy miképp legyen.

[origo]: Nem érzitek gyerekesnek magatokat? (tomek)

Prieger Zsolt: De, nagyon. Miért?

[origo]: Hol csináljátok inkább a zenét: otthon vagy a stúdióban? (zotyka)

Prieger Zsolt: Otthon, mert az a stúdió is. Egy albérlet egyik szobája.

[origo]: Van olyan amit technikai hiányosságok miatt nem tudtok megvalósítani zeneileg? (Raszta)

Prieger Zsolt: Kevés eszközzel is lehet jó dolgokat kreálni, bár lehet, hogy ha valami nem sikerül úgy, ahogy szeretnénk, akkor mi nem vagyunk eléggé ügyesek. De ez egy olyan műfaj, ahol nem lehet megkerülni a technikát. Dolgozunk a probléma megoldásán. Az új projektünk, a Dub City Fanatikz szerintem az első ilyen kísérlet lesz.

[origo]: A Dub City Fanatikz nem okoz zűrt az Animán belül?? (Raszta)

Prieger Zsolt: Az Animát is ugyanazok csinálják, bár ebben csak Gergő és én vagyunk benne. Nagyon lelkesek vagyunk, az utóbbi 2 napban összehoztunk négy új DF-számot, nagyon karcos lesz, legalábbis remélem. A tervek szerint egyébként áprilisban jön ki az album, koncertek ősztől lesznek. Nem akarjuk elkapkodni.

[origo]: Miért van az, hogy nem marad meg mellettetek egy DJ sem? (massive)

Prieger Zsolt: A DJ-kel az a helyzet, hogy barátilag megkérjük őket arra, ha lehet, akkor ne folytassuk a közös munkát, mert eredménytelen. Ettől ők még jó DJ-k, de az alkotás meg a lemezek összemixelése nem ugyanaz.

[origo]: A következő lemezeken is dominálni fog a roma jelleg? (zotyka)

Prieger Zsolt: Nem hiszem, de a népzene biztosan jelen lesz valamilyen formában. A roma zene iránti szeretetünk megmaradt, de mostanában túl sokan nyúlnak hozzá, változó minőséggel.

[origo]: Szeretitek a cigányokat? (Guest63597)

Prieger Zsolt: Valakit nem azért szeretünk, mert a származása ilyen vagy olyan, de ezért nem is gyűlöljük. Ha személyesen engem kérdezel, soha nem volt rossz tapasztalatom a cigányokkal, sőt a családomban is - hogy szokták ezt mondani? - van egy-két vonóval.

[origo]: Mitől függ, hogy lesz-e közös szám az Asian Dub Foundationnel? (Guest36750)

Prieger Zsolt: Az MC srácot hívtuk fel azzal, hogy közreműködne-e a DF-projekten, de ő akkor nem ért rá, inkább azt mondták, hogy esetleg tavasszal csináljunk valami közös ASS-ADF dolgot. Az elvi belegyezés már megvan, a többit majd meglátjuk.

[origo]: Nem kellene a jövőben külföldi producerekkel dolgozni, akik még naprakészebbé tennék az Anima hangzását? (massive)

Prieger Zsolt: Lehet, hogy így lesz. Nem rajtunk múlik...

[origo]: Miért dolgoztátok fel a Himnuszt? (gergo)

Prieger Zsolt: Tilos rádiós barátaink ötlete volt. Mindig is izgatott bennünket a hagyomány kérdése, ezért álltunk neki a feladatnak. Abszolút jó szándékból készítettük, s már sok helyen elmondtam, szerintem nem lett jó. Hogy aztán a politikában ez milyen hisztériát keltett, az egy másik kérdés, de az már nem minket, hanem a politikát minősíti.

[origo]: Hallgattok komolyzenét? (petiier)

Prieger Zsolt: Egyre többet. Régen barokk zenét meg sok Bartókot, de mostanában én például sok kortárs-zenét is, Kurtágot, Luigi Nono-t, Steve Reich-et. A klasszikusok közül imádom Mozartot és Chopint is.

[origo]: Használtok vagy használtatok drogokat? (petiier)

Prieger Zsolt: Az úgynevezett lágy drogokat nem tartjuk drogoknak, vagy csak annyira, mint a kávét, a cigarettát. A többi droggal nem foglalkozunk, kb. annyi közünk van hozzájuk, mint a gyeplabdához.

[origo]: Mit lehet jobban tekerni: jointot vagy lemezjátszót? (Madmax2)

Prieger Zsolt: Mindkettőt lehet emberhez méltóan csinálni, meg lehet persze rosszul is.

[origo]: Mi a véleményetek a mai magyar ifjúságról és szórakozási szokásairól?

Prieger Zsolt: Hú, most erre mit mondjak! Talán annyit, hogy nekem mindig nagy élmény a közönséggel való találkozás. Nem osztom azokat a véleményeket, hogy bulik közönsége túlságosan fiatal, és szét vannak csapva rendszeresen. Ők ilyenek, mi talán különben voltunk. Röhögő görcsöt kapok, amikor 22 éves dj-k és újságírók a 17 éveseket szapulják. Mondom ezt én, a 35 éves öregember.

[origo]: Mennyire érzitek otthon magatokat a Tilos bulikon? (z0tya)

Prieger Zsolt: A Tilos partyk részben jók, mert akik szervezik, személyes jó barátaim, s szeretem a közönséget is, részben meg nem jók, mert nagyon a dj-kultúrára vannak beállva, azon belül is a drum & bass-re, ami jó, de folyamatosan ilyen dj-ket hívni unalmas. Egyébként a Tilos a legkomolyabb kultúra-reprezentáló ebben a szcénában, érdemük elvitathatatlan, bár mi most egy kicsit visszafogtuk magunkat: maximum kétszer szeretnénk játszani ott idén.

[origo]: Van olyan hazai együttes, amelyikkel személyesen is jó viszonyban vagytok? (Guest36750)

Prieger Zsolt: Nagyon sok: Heaven Street Seven, Social Free Face, Strong Deformity, Tankcsapda, Publo Hunny, meg még nagyon sokan. Azt hiszem, majdnem mindenkivel baráti a kapcsolatunk.

[origo]: Hogy viszonyultok a webhez? (zotyka)

Prieger Zsolt: Mint már írtam, internetes cégnél dolgozom, és naponta több órát töltök a hálón. Ehhez képest - ez az, amikor a suszternek lyukas a cipője - nincs honlapunk, szégyen, nagy szégyen. Aki tud fanatikus, ügyes, gyors honlap-készítőket, szóljon!

[origo]: Te köztudottan nagyon pörögsz. Mennyi idő jut a magánéletedre? Egyáltalán, lát téged a családod? (zsotyo)

Prieger Zsolt: Keveset látnak, de hála Istennek türelmesek hozzám. Amikor együtt vagyunk, az nagyon jó. Egyébként a feleségemnek rengeteget köszönhetek: ha ő nem állna mellettem most már tizenvalahány éve, lehet, hogy Anima sem lenne. Tudod te is, hogy mennyi szipirtyó feleség van. Na, az enyém nem ilyen. Barát, nemcsak feleség.

[origo]: Milyen iskolát végeztél, van valamilyen zenei képzettséged? (Guest36750)

Prieger Zsolt: Magyar nyelv- és irodalomtanár vagyok, zenei képzettségem nincs. A keverőpultnál buherálok, effekteket adagolok, ezen kívül hangszerelek, számokat írunk, meg ilyenek.

[origo]: Mi az 5 kedvenc lemezed? (Guest36750)

Prieger Zsolt: King Tubbytól biztos lenne, Lee Perrytől mindenképpen, a Clash-től a Sandinista, talán Bowiet-tól a Hunky Dory, a Doors Soft Parade-je.. meg még baromi sok, nem tudnék ötöt kiemelni.

[origo]: Nem akarsz egy lemezcéget csinálni? (zsotyo)

Prieger Zsolt: Már gondolkodtam rajta.

[origo]: Mi a véleményed az mp3-ról? (zotyka)

Prieger Zsolt: Fontos dolog, megkerülhetetlen, amit nem lehet egy multi-lemezcéges legyintéssel elintézni. Az mp3 része lehet egy új album marketing-stratégiájának, ehelyett a kiadók inkább ellenzik a dolgot. Azért vicces a helyzet, mert ugyanilyen attitűddel hisztériáztak az illetékesek a kazetta, a CD, a VHS bejövetelekor.

[origo]: Emlékszel még a Chemotox-ra:))? (S_Karcsi)

Prieger Zsolt: Hogy a fenébe ne! Legendás szombathelyi punk-zenekar, egy gimibe jártunk, sokat buliztunk és bulizunk együtt, többen ma is jó barátaim. Az énekes, Takács Péter az első Anima-formációban is benne volt.

[origo]: Nem akarsz végre felköltözni Budapestre? (zotyka)

Prieger Zsolt: Épp mondtam a feleségemnek, hogy meg kéne gondolnunk a felköltözést, ha Fanni lányunk középiskolás lesz. Addig van még négy évünk, hogy elrendezzünk mindent otthon. (A zenekar többi tagja egyébként Budapesten lakik - szerk.) De az is lehet, hogy marad az ingázás. Lassan IC-szakértő leszek.