Andrea Bocelli - Cieli di Toscana

Vágólapra másolva!
A Polydor Holland és a Sugar Music büszkén jelenti, hogy Andrea Bocelli szenzációs új albuma, a "Cieli Di Toscana" 2001 október 15-én világszerte megjelenik.
Vágólapra másolva!

A Cieli Toscana annak az énekesnek az új albuma, akiről Celin Dion azt nyilatkozta: "Ha Isten énekelt, akkor azt Andrea Bocelli hangján tette." Ez a hang tette Bocelli-t a zenei világ legtehetségesebb művészévé, és nem felejthetjük el azt sem, hogy mind a klasszikus, mind a popzene világában otthonosan mozog, ami igazán egyedülálló. 1996 óta Bocelli több mint 40 millió lemezt adott el.

A "Cieli Di Toscana" magyarra fordítva annyit jelent: "toszkán egek", és ez Andrea Bocelli egyik legjobb albuma. Több mint két évig készült és ez egy igazi szívből szóló album. Minden kompozíció Bocelli jellegzetes hangjára íródott, a lemez megpróbálja bemutatni a férfit és annak érzelmeit, a számára oly' kedves hagyományokat, és mindezt népszerű formában, de megőrizva annak időtállóságát.

Bocelli-t izgalomba hozta annak lehetősége, hogy visszatérhet a popzenébe. "Eléggé jelentős a rajongóimnak azon tábora, akik a popzenei próbálkozásaimmal követtéka karrieremet, viszont a klasszikus zenei munkásságom már nem érdekelte őket. Nekem viszont kötelezettségeim és felelősségem is van ezekért a rajongókért. A Cieli Di Toscana-val hozzájuk térek vissza."

A Cieli Di Toscana úgy mutatja Andrea-t, mint aki sok szerzővel és producerrel készített egy különleges poplemezt. A dalszerzés volt a lemez alapja, de prioritást élvezett, hogy a lehető legjobb dalokat találják meg a tehetséges szerzőktől, akiket a legjobbra inspirált Andrea Bocelli kiváló hangja. Valójában több mint egy évvel ezelőtt az Edizioni Suvini Zerboni kiadó és a Sugar Music az olasz kultuszminisztériummal karöltve egy versenyt hirdetett, hogy Andrea Bocelli számára írt dalokkal fiatal tehetségeket kutassanak fel. Több mint ötszáz pályamű érkezett a világ minden pontjáról, klasszikus és pop műfajban egyaránt. A két nyertes pályamű, az "E Mi Manchi Tu" - a cseh zeneszerző Zdenek Bartak műve- és a "Resta Qui" - a fiatal olasz komponista, Matteo Musumeci szerzeménye- felkerült az albumra, pedig mindegyik más és más hagyományokból táplalkozik.

A Cieli Di Toscana jól megjeleníti Mauro Malavasi, Celso Valli és a Brian Rawling Productions tehetségét, ahogy a felvételek során ügyesen ötvözték a különböző zenei és stílis irányzatokat. Mauro Malavasi, aki sok Romanza és Sogno felvétel producere volt, szinte fenségessé tette a "Chiara" a "Resta Qui" és az "E Mi Manchi Tu" című dalokat.

Celso Valli olyan világhírűvé vált olasz sztárokat segített, mint Eros Ramazotti, Claudio Baglioni, Laura Pausini, és olyan dalokhoz adta hozzá a semmihez sem hasonlítható "olasz érzést", mint a "Melodramma", a "Mascagni" és a "Mille Lune, Mille Onde".

A Brian Rawling Productions (Brian Rawling, Mark Taylor és Robin Smith), ez sikeres csapat olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Cher, Tina Turner, Lionel Richie és Enrique Iglesias. A "Someone Like You", az "L'Incontro" és az "L'Ultimo" című dalok nagyszerűsége az ő munkájukat is dicséri.

A verseny eredménye meghaladta Bocelli előzetes várakozását: "A szerzők pontosan felismerték a hangom sajátosságait és engem is pontosan ismernek, úgy mint művészt és mint énekest is. Rengeteg időt töltöttünk együtt a dalok között válogatva, és elég néhéz feladat volt a legszebbeket kiválasztani, mert mindegyik annyira gyönyörű volt. Mindvégig az motivált minket, hogy lehetőleg olyan dalokat válasszunk ki, amelyeket nem emészt el a múló idő, mert a pop daloknál ez bizony gyakran előfordul. Végül is, azt hiszem, hogy sikeresen válogattunk."

Az első kislemez az albumról a "Melodramma" lesz, amit Andrea így jellemez: "Ez a dal egy olyan emberről szól, akinek a sorsa hasonlít az enyémhez. Ez egy olyan tipikusan olaszos dal. Ilyet senki más nem tud írni, csak egy olasz. A producer Celso Valli volt, aki nagyon sokat tett hozzá."

"Mascagni": Egy gyönyörű dal Toscana egyik legünnepeltebb zeneszerzőjéről, Pietro Mascagni-ról, akinek neve már eggyé vált a Cavalleria Rusticana intermezzojával, az opera világának legszebb gyöngyszemével. Azt kell hogy mondjam, ez már több mint olasz, ez már toszkán. Ez az én szülőföldem zenéje ."

"Mille Lune, Mille Onde"; Ezt a dalt az a Francesco Sartori írta, akinek a nevéhez a "Con te partiro" és a "Canto Dello Ter" is fűződik. Néhány napot Toscana-ban töltöttünk és a lemezről beszélgettünk: milyen érzelmek töltsék meg és zeneileg miként oldjuk meg. Ezek után írta meg a Mille Lune, Mille Onde-t. Ez a dal egyszerre világos, forró és őszinte.

"L' incontro": "Egy kapcsolat dicsérete, amely egy apát az újszülött fiával köt össze. Nem is tudom, hogy egy dal lehet-e annyira mély és érzékeny is egyszerre, ami ezt az érzést pontosan ki tudja fejezni. A zenét Francesco Sartori szerezte egy korábbi versem alapján, amit az első fiam, Amos születésekor írtam". Ez az eredeti vers vezeti elő ezt a gyönyörű dalt. Az album nemzetközi változatán Bono szavalja a verset. A francia kiadáson pedig Gerard Depardieu.

"Someone Like You": "A Brian-nel való munka során sokat tanultam. És ezt most nem csak udvariasságból mondom. A dal angolul íródott és nagyon szép harmóniák vannak benne. Pedig ennek a dalnak a világa nagyon sokban különbözik az enyémtől. Igazi kihívás volt számomra ezt elénekelni."

Nagyon sűrű program vár Andrea Bocelli-re októbertől decemberig. A nemzetközi kampány a "Melodramma" megjelenésével veszi kezdetét 2001. október 1-én. A Polydor Holland és a Sugar Music egy 60 perces tévéműsort is készít, amely 2001 október 15-től hozzáférhető. Az új weboldal minden bizonnyal Bocelli hatalmas rajongótáborának virtuális fővárosa lesz. A kiegészítő anyagokkal ellátott DVD várhatóan novemberben jelenik meg. Ebben a hónapban Andrea Bocelli 6 koncertet ad az Egyesült Államokban.

(Universal Music Hungary)