Britannia első pop-milliárdosa  

A Sunday Express felmérése szerint Sir Paul McCartney az Egyesült Királyság első pop-milliárdosa. Az egykori Beatles gitárosa több mint 1,1 milliárd fontot gyűjtött össze pályafutása során.

McCartney nem csak a Beatles hatalmas sikerének köszönheti vagyonát. MPL Collections nevű kiadója több mint 25 000 dal szerzői jogait mondhatja magáénak. Bankszámlája gyarapodásához nagyban hozzájárult felesége végrendelete is, Linda 1998. márciusi halálával férje 200 millió fontnyi ingatlannal lett gazdagabb.

Ami végül is átbillentette az egymilliárd fontos álomhatáron, az a 2000 novemberében kiadott "1" című válogatásalbum. Ennek bevételei a királyság tizenegyedik helyére hozták fel az addig sem szűkölködő sztárt. A listát egyébként a Forma-1 császára, Bernie Ecclestone vezeti - vagyona 3,2 milliárd fontra rúg.

2001 nem csak Sir Paulnak hozott hatalmas bevételeket a szórakoztatóiparban. JK Rowlingot, a Harry Potterrel feltűnt írónőt ezúttal első filmre vitt könyve, a Harry Potter és a bölcsek köve ajándékozta meg újabb milliókkal. Mint azt korábban hírül adtuk, a film már 286 millió dolláros bevételt ért el, s a készülő második rész egyben újabb jogdíjakat is jelent majd Rowlingnak. Addig azonban Neil Murray-nak, az írónő újdonsült férjének meg kell elégednie a 160 millió fontos hozománnyal.

De nézzük tovább a popipar mágnásainak egyenlegét. A második helyen David Bowie áll, 510 millió fonttal. A harmadik hely Elton Johné, kinek számlája bár 40 millió fontot apadt az elmúlt évben, a maradék 450 millióval még mindig nincs oka aggódni. A szeptemberi terrortámadásoknak köszönhetően visszaeső musicalbevételek lerontották Andrew Lloyd-Webber 2001-es évét, így vagyona mindössze 310 millió fontra nőtt tavaly.

A lista következő helyezettjei egytől egyig zenészek: Mick Jagger (300 millió font), Tom Jones (270 millió), Keith Richards (250 millió), George Michael (210 millió), Sting (190 millió) és Phil Collins (180 millió).

Úgy tűnik, az Egyesült Királyságban a siker nem csak jelentős bevételekkel jár, Őfelsége a befizetett adófontokat gyakran honorálja nemesi címekkel. Így lett Paul McCartneyból, Elton Johnból és Sean Conneryből is a korona lovagja.

 

Korábban:

A Potter, a Shrek és a Szörny Rt. lettek az év kasszasikerei 

J.K. Rowling titokban férjhez ment 

Bajban a lemezipar 

Ajánlat:

A Beatles honlapja

Sir Paul honlapja

Linda végrendeletének szövege