Viszontagságos amerikai pop-ipari díjátadó

Vágólapra másolva!
Szerdán este adták át az American Music Awards (AMAs), a második legnagyobb amerikai könnyűzenei elismerés díjait az arra érdemesült zenészeknek. Alicia Keys, a Destiny's Child és Aaliyah taroltak, Michael Jackson az évszázad zenésze lett, de megtiltották, hogy fellépjen.
Vágólapra másolva!

Az öt jelölésével a legtöbb díjra esélyesként induló Alicia Keys végül két kategóriában futott be elsőként. Azt persze előre lehetett sejteni, hogy újonnan érkező nem kapja meg a legjobb albumnak járó, legnagyobb elismerést jelentő díjat. Ezt figyelembe véve valóban hatalmas teljesítmény a húszéves újonctól, hogy a soul/R&B és pop/rock kategóriában is átvehette az év felfedezettjének járó díjat. Első albuma, a Songs in A minor eleddig több mint 4,2 millió példányban kelt el. A sikertől láthatóan szava is elakadt, de nagy átéléssel köszönte meg Istennek és rajongóinak, hogy mindezt elérhette, és most itt lehet. "Fantasztikus év volt. Hihetetlen év volt," - mondta a fiatal sztár befutásának évéről, 2001-ről.

A Destiny's Child jobb aránnyal bár, de szintén két díjat vehetett át. Mindkét kategóriában, ahová jelölték őket, a legjobbnak találta a lánycsapatot a döntőbizottság. Így megnyerték a kedvenc soul csapat, és az év legjobb pop/rock albuma járó díjakat is. Ez utóbbit a Survivor című lemezzel érdemelték ki.

Aaliyah, a közelmúltban egy repülőgép-baleset következtében elhunyt popsztár posztumusz két kitüntetést is elnyert, őt választották az év legjobb énekesnőjének és nevével azonos című albuma is első lett a soul kategóriában. A közönség állva ünnepelve fejezte ki az énekesnő iránti tiszteletét, aki már nem vehette át a díjakat.

Az Nsync lett a legjobb együttes, a szintén jelölt U2 előtt végezve. A közönség jelentős része nem tudott mit kezdeni az esettel, s miközben az énekes Justin Timberlake a színpadra vonult, hangos mormogás támadt a teremben, még bekiabálásokat is lehetett hallani. Timberlake erre reagálva azt mondta a mikrofonba: "Nyugodtan abbahagyhatják. A Grammy-t a U2 kapja majd."

A két díjátadó versengése mostanra egészen elképesztő méreteket öltött. Michael Greene, a Grammy főnöke megtiltotta Michael Jacksonnak, hogy az évszázad zenészének járó valóban hatalmas kitüntetés átvételét követően énekeljen is a showban, mondván ellenkező esetben a Grammyn nem léphet fel. Jackson végül is hosszú dilemma után megjelent ugyan a díjátadáson, de csak egy montázst vetítettek le korábbi számaiból. Jackson azt javasolta az AMAs producerének, Dick Clarknak, indítson 10 millió dolláros pert a tissztességtelenül versenyző Greene ellen.