Carey távozott az EMI-tól

Vágólapra másolva!
Mariah Carey hosszas huzavona után végül 28 millió dolláros végkielégítéssel felbontotta szerződését az EMI kiadóval. A megállapodás létrejöttét szerdán jelentették be a londoni értéktőzsdén.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban az [origo] többször is beszámolt, a döntést hosszas huzavona előzte meg, jócskán tarkítva meg nem erősített hírekkel, többek között egy 50 millió dolláros végkielégítésről és további albumokról.

Most közös döntéssel lezárták az ügyet, s a közel harmincmillió dolláros megegyezésről Mariah azt nyilatkozta: az a számára legmegfelelőbb döntés volt.

A lemezkiadó 2001 áprilisában öt lemezre szóló szerződést írt alá az akkor még főnyereménynek számító énekesnővel. A 70 millió fontos megegyezésről annak idején sokat cikkezett a sajtó.

A hatalmas összegre nyilván az 1999-es Heartbreaker maxi sikere is magyarázat. Ez volt a Mariah 14. olyan dala, ami az Egyesült Államok eladási listáinak élére került. Ezzel harmadik helyre zárkózott fel a Beatles és Elvis Presley mögé.

Mariah azután szerződött le a Virginhez, hogy otthagyta volt férje kiadóját, a Sonyt. Azt azonban senki sem jósolta meg, hogy az első közös album, a Glitter óriási bukás lesz. Szemben például az 1993-ban kiadott és 20 millió példányban elkelt Music Boxszal, a Glitterből mindössze 2 millió CD-t adtak el.

Az EMI, a Virgin tulajdonosa 2001 első félévében kétmillió fontos adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben a 2000-es év hasonló periódusának 59,1 millió fontos nyereségével. A vállalat zenei részlegének élére új igazgató került, aki ésszerűsítések keretében több "túlsúlyossá" vált sztárral is szerződést bontott, köztük David Bowie-val is.

Alain Levy, a kiadó frissen kinevezett feje is elégedett a döntéssel. "Úgy láttuk, a kiadó számára ez a legbiztonságosabb megoldás. Csak a legjobbakat kívánjuk Mariah-nak" - kommentálta a szerződésbontást a kiadó részéről.

Korábban:

Az EMI tagadja a végkielégítést
Mariah az idei év legnagyobb vesztese