Klasszikusok keresték a legtöbbet tavaly

Vágólapra másolva!
A Heat magazin szerint a Beatles és a U2 keresett a legtöbbet az elmúlt évben rockzenével. Az évente elkészített "Rich in rock" lista tartalmaz látszólagos ellentmondásokat és néhány igazi meglepetést.
Vágólapra másolva!

Talán furcsának tűnik, de a listán a Beatles az első helyre került. Az előkelő helyre a magyarázat a 2001-ben megjelent The Beatles 1 című album. Ez a lemez egyben tartalmazza az együttes minden listavezető dalát. Kiadása várakozáson felüli sikernek bizonyult, csaknem 65 millió fontot hozva az együttesnek.

A U2 sokkal klasszikusabb módon jutott második helyéhez. Új albumuk, az All That You Can't Leave Behind kiadása és egy grandiózus koncertturné összesen 60 millió fontnyi bevételt jelentett nekik.

A Pink Floyd negyedik helyezése is meglepőnek tűnhet, de valóban, a Floyd még ennyire piacképes. A Billboard listája alapján a Dark Side Of The Moon album 1296. (!) hete folyamatosan ott van a húsz legjobban eladott lemez között, többnyire az első tízben.

A Heat magazin által évente elkészített rockzenei kasszírlista most új belépőt is üdvözöl: Didót. A brit énekesnő összesen 12 millió fontot gyűjtött össze, ez az ötödik helyre volt elég. Ezzel egyben a legjobban kereső énekesnő is volt 2001-ben. Debütáló albuma, a No Angel, tavaly a legkeresettebb lemez volt a világon, a Billboard elemzései szerint összesen 8,6 millió példányban kelt el.

A kilencedik helyre befutó David Gray szintén újonc a listán. Az énekes-dalszerző White Ladder című albuma 8 millió fontos bevételt jelentett 2001-ben.

Érdekesség, hogy a Blur énekese, Damon Albarn kevéssel maradt le a tízes listáról, Gorillaz projektje körülbelül 4 millió fontot hozott.

A Heat listája, zárójelben a tavalyelőtti helyezés

1 (1) The Beatles 65 millió font
2 (2) U2 60 millió font
3 (3) Sir Elton John 27,5 millió font
4 (16) Pink Floyd 16 millió font
5 (-) Dido 12 millió font
6 (13) Enya 9 millió font
7 (4) Rolling Stones 8,5 millió font
8 (5) David Bowie 8,3 millió font
9 (-) David Gray 8 millió font
10 (-) Bee Gees 4,7 millió font

Fórum:
Pink Floyd, Led Zeppelin, Jethro Tull, etc.

Korábban:
Britannia első pop-milliárdosa

Ajánló:
Minden, ami Beatles
U2-albumok