A SOAD-ot a CIA figyeli

Vágólapra másolva!
A System Of A Down az Egyesült Államok egyik legújabb üdvöskéje azt állítja, hogy a CIA figyeli őket, csakúgy, mint annak idején a szókimondó vagy lázadó zenekarok szinte mindegyikét.
Vágólapra másolva!

A System Of A Down Magyarországon még kevéssé ismert csapat, annak ellenére, hogy Amerikában az utóbbi időben nagyon népszerű lett. Ezt mutatja az is, hogy a keményebb zenék atyaúristene, Ozzy többször is meghívta a zenekart az Ozzfestre játszani.

Zenéjükre sok jelzőt aggattak már, a gótikustól a modern, elektronikus elemeket is tartalmazó trashig. A valósághoz talán ez utóbbi áll a legközelebb. Egy biztos, hangzásuk meglehetősen progresszív.

Az együttes a kilencvenes évek közepén alakult Kaliforniában. Los Angelesben hamar hírnévre tettek szert, de a napsütötte városon kívül sok helyen nem hallottak róluk egészen a Columbia kiadóhoz szerződésükig. Első nagylemezük 1998 nyarán jelent meg, ennek sikere viszont olyanok figyelmét is felkeltette, mint a már említett Ozzy vagy a szintén veteránnak számító Slayer.

Második albumuk, a Toxicity az Államok eladási listájának élén volt tavaly szeptember 11-én. Annyira azonban még Serj Tankian, az együttes énekese sem paranoid, hogy pusztán erre alapozza nézeteit, miszerint a központi hírszerzés, a CIA aktát nyitott róluk.

Tankian a Kerrang! magazinnak nyilatkozva fejtette ki elméletét, miszerint a SOAD-ot a CIA "felforgató" elemként tartja nyilván, s ezért folyamatosan rajtuk is tartja szemét. A hírszerzés dolga ugyanis pontosan az, hogy az Egyesült Államok biztonságát érintő, sokszor kétes ügyekben nyomozzon.

"A Doorsot is felforgatónak tartották. John Lennont is is felforgatónak tartották - pedig csak a szeretetről és annak forradalmáról prédikált.. Felforgatónak lenni - ez csak nézőpont kérdése, és nem hinném, hogy túl sokan annak látnának minket. Hogy annak láss, megfelelő szögből kell nézni rank, és abból a szögből csak azok néznek, akik valójában üzemeltetik a gépezetet" - mondja az énekes.

"Azt hiszem, már jó régen megnyitották azokat az aktákat rólam. Néha erősen támadnak azokért, amiket mondok, amikről énekelek. De ha nem arról beszélek, ami foglalkoztat, mi más marad?"

Tankian persze nem az első és feltehetőleg nem is az utolsó zenész, aki azt érzi, figyeli őt a Nagy Testvér. Utoljára a Radiohead frontembere, Thom Yorke nyilatkozott úgy, hogy a brit hírszerzés, az MI5 művel olyan dolgokat, amiről beszélni sem akar. Többek között vele is.