John Williams, a legtöbbször Oscarra jelölt művész

Vágólapra másolva!
John Williams a modern filmtörténet legnépszerűbb zeneszerzője. Nevéhez fűződnek Hollywood legnagyobb klasszikusainak zenéi, A Birodalom visszavág, E. T., Schindler listája, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Idei két jelölésével együtt összesen 41-szer szerepelt az előkelő listán, s ezzel minden idők legtöbbször Oscarra jelölt művésze.
Vágólapra másolva!

John Williamst idén a Harry Potter és a bölcsek köve, valamint az A. I. című film zenéjéért jelölték a legjobb zeneszerző kategóriájában. Az évek során általában ebben a kategóriában versenyzett, de a legjobb dalszerző és a legjobb feldolgozásért járó címért is indult már.

Öt alkalommal vehette át az aranyszobrocskát, 1971-ben a Hegedűs a háztetőn, 1975-ben a Cápa, 1977-ben a Csillagok háborúja, 1982-ben az E. T., a földönkívüli, 1993-ban pedig a Schindler listája filmzenéjéért.

Williams 1932-ben született Long Islanden. Apja maga is filmekben zenélt, és csakúgy, mint fia, ő is a UCLA-n tanult zenét. Az ifjú Williams jazz-zongoristaként kezdte zenei pályafutását, azonban nem sokáig szorult rá, hogy bárokban zenéljen.

Megismerkedett több, a filmiparban dolgozó zeneszerzővel is, mellettük csiszolta tudását. Az 50-es években már tv-sorozatokhoz komponált, ezekért két alkalommal is Emmy-díjjal jutalmazták. Talán kevésbé büszke rá, de ezekben a tv-sorozatokban szerepelt is, többnyire zongoristaként.

Az évtized végére átváltott mozifilmekre, és döntését egész biztosan nem bánta meg.

Első ízben 1967-ben jelölték Oscarra. Többször is előfordult, hogy öt-hat évig folyamatosan szerepelt a jelöltek között. Ezek mellett 16 Grammy, illetve számos arany- és platinalemez tulajdonosa.

Összesen csaknem 170 film zenéje kötődik a nevéhez, már jó előre "lefoglalták" a készülő Harry Potter, Indiana Jones és Csillagok háborúja filmekhez.

Zeneszerzőként ő jegyzi az 1984-es, az 1988-as és az 1996-os nyári olimpiai játékok hivatalos indulóját.

1980 óta a Boston Pops zenekar vezető karmestere. Az Egyesült Államokban 14 egyetemen is díszdoktorrá avatták.

Korábban:
13 Oscar-díjra jelölték A Gyűrűk Urát

CD-ajánló:
Harry Potter és a bölcsek köve - filmzene